Download hele richtlijn

Pijn

Behandeling van oorzaak

Er is niet systematisch gezocht in de literatuur naar behandeling van oorzaken van pijn bij kinderen tussen 0 en 18 jaar in de palliatieve fase. De overwegingen en aanbevelingen zijn geformuleerd op grond van ervaringen van experts.

Aanbevelingen

Belangrijk: Zie algemene aanbevelingen voor aanbevelingen die van belang zijn in elk palliatief traject en in elk stadium van de ziekte van het kind.

Doen 
(sterke aanbeveling)

  • Behandel eventueel oorzaken die pijn uitlokken of verergeren.

Overweeg 
(zwakke aanbeveling)

 

Overweeg:

  • chemotherapie bij daarvoor gevoelige maligniteiten.
  • lokale radiotherapie, bij gelokaliseerde pijnklachten als gevolg van de primaire tumor of (bot)metastasen
  • nucleaire therapie, bij multipele pijnlijke botmetastasen of als lokale radiotherapie op de botmetastasen niet mogelijk is.
  • chirurgie, bij pathologische fracturen van wervels of lange pijpbeenderen, ileus of lokale pijnklachten ten gevolge van tumorgroei.

Overwegingen

Ga na wat de oorzaak van de pijn is (zie: inleiding, definitie, oorzaak). Houd er rekening mee dat de behandeling van de oorzaak soms een ernstig negatieve impact heeft op de kwaliteit van leven van het kind, bijvoorbeeld een amputatie. Ga dus steeds na wat de voor- en nadelen van de behandeling van de oorzaak zijn. 
Bij pijn door tumorgroei kan chemotherapie worden overwogen bij daarvoor gevoelige maligniteiten. Overweeg ook mogelijkheden voor chirurgie, bijvoorbeeld bij pathologische fracturen van wervels of lange pijpbeenderen, ileus of lokale pijnklachten ten gevolge van tumorgroei.  Lokale radiotherapie of nucleaire therapie kan overwogen worden bij gelokaliseerde pijnklachten als gevolg van de primaire tumor of (bot)metastasen.