-
Kinderen, palliatieve zorg voor
- Inleiding
-
Algemene aanbevelingen
- Organisatie van zorg
- Advance Care Planning & gezamenlijke besluitvorming
- Psychosociale zorg
- Zorg bij verlies en rouw
-
Juridische aspecten van besluitvorming
-
Symptomen
- Angst en Depressie
- Delier
- Dyspneu
- Hematologische verschijnselen
- Hoesten
- Huidklachten
- Misselijkheid en Braken
- Neurologische symptomen
- Pijn
- Reutelen
- Vermoeidheid
-
Refractaire symptomen
- Palliatieve sedatie
- Vocht en/of voeding onthouding
-
Bijlagen
Pijn
Behandeling Algemeen
De overwegingen en aanbevelingen zijn geformuleerd op grond van ervaringen van experts.
Aanbevelingen
Belangrijk: Zie algemene aanbevelingen voor aanbevelingen die van belang zijn in elk palliatief traject en in elk stadium van de ziekte van het kind.
Doen |
|
Overweeg |
|
Overwegingen
Voor ouders en kinderen in de palliatieve fase, is pijn een zeer stresserend symptoom, dat zorgt voor heel veel angst. Daarom is het ontzettend belangrijk om de pijn zo snel en zo goed mogelijk te behandelen.
Informatie en uitleg over pijn en wat ouders zelf al kunnen doen is belangrijk. De manier waarop met pijn en pijnbestrijding moet worden omgegaan, kan per kind verschillend zijn. Vaak wordt gebruik gemaakt van het pijnpaspoort, waarin voor het individuele kind beschreven staat welke handelingen pijnlijk worden gevonden en op welke manier daar het best rekening mee kan worden gehouden. Maak het pijnpaspoort bespreekbaar met medisch pedagogisch zorgverleners, kind en ouders. Hiermee geef je kind en ouders wat meer regie over pijn en pijnbehandeling.
Bij het maken van een behandelplan voor pijn is het noodzakelijk om een aantal stappen vooruit te denken. Deze stappen moeten al in het behandelplan voor pijn worden opgenomen.
Het heeft meerwaarde om hiervoor laagdrempelig een Kinder Comfort Team (KCT) in te schakelen voor begeleiding en behandeling van symptomen in de palliatieve fase.
Indien er sprake is van complexe pijn, overweeg consultatie van en of verwijzing naar een pijnteam.