Publicaties

Publicaties

Filteren
Hoofdonderwerpen
Thema's
Publicatietype
Type publicatie
Zorgaanbod
Zorgverleners
Zorgvragers
Passende palliatieve zorg voor verpleeghuisbewoners met dementie op jonge leeftijd
Publicatie
Proactieve zorgplanning (advance care planning) vormt een onderdeel van palliatieve zorg. De huidige richtlijnen zijn voornamelijk gebaseerd op onderzoek bij oudere mensen. Hierdoor sluiten deze waarschijnlijk minder goed aan op mensen met dementie op jonge leeftijd bij wie de eerste symptomen voor een leeftijd van 65 jaar optreden. Dit artikel beschrijft gezondheidsproblematiek, symptomatologie, medicamenteuze behandelingen en ACP bij verpleeghuisbewoners met dementie op jonge leeftijd.
Goede cardiovasculaire gezondheid met 50 jaar: minder kans op dementie
Publicatie
Wie op 50-jarige leeftijd een goede cardiovasculaire conditie heeft, loopt minder kans op latere leeftijd dement te worden. Dat is de uitkomst van een prospectieve cohortstudie uit Frankrijk, het VK en Finland.
Pijn bij gevorderde dementie
Publicatie
Pijnklachten bij gevorderde dementie worden vaak niet of onvoldoende behandeld. De pijn wordt niet herkend of patiënten kunnen niet duidelijk maken wat ze voelen. Wij spreken specialist ouderengeneeskunde Annelore van Dalen-Kok over onder andere een nieuw pijninstrument.
Euthanasie bij iemand met dementie
Publicatie
De KNMG heeft een standpunt uitgebracht om houvast te geven bij euthanasie bij dementie. Het is interessant te weten welke ethische vragen naar voren komen in de Nederlandse praktijk van euthanasie bij dementie.
Euthanasie bij patienten met gevorderde dementie
Publicatie
Artikel n.a.v. een interview met de voorzitter van Verenso over de discussie over euthanasie bij wilsonbekwame patiënten met dementie.
Thuis blijven wonen tot het levenseinde met vergevorderde dementie
Publicatie
Er is nog weinig bekend over waarom mensen met dementie in sommige gevallen wel thuis kunnen blijven wonen en in andere gevallen niet. Dit onderzoek had daarom tot doel om inzicht te krijgen in omstandigheden die thuis wonen met vergevorderde dementie tot aan het levenseinde mogelijk maken of juist belemmeren.
Verandering in proactieve zorgplannen van verpleeghuisbewoners met dementie en longontsteking
Publicatie
Bij #dementie wordt het ontstaan van longontsteking gezien als een teken dat de gezondheid verslechtert. Maar veranderen de proactieve zorgplannen dan ook? Nederlands onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum zocht het uit.
Proactieve zorgplanning bij dementie – praktijkvoorbeeld
Publicatie
Je krijgt een nieuw echtpaar in je praktijk. De man wordt vergeetachtiger en krijgt moeite met dagelijkse handelingen. Al snel wordt de diagnose dementie gesteld. Hoe pak je dit aan? We spreken Gijs van Elsen, huisarts en dochter Marieke van Horssen, hoe dit proces bij hun patiënt/vader is gegaan.
Alpha-2 receptoragonisten: een casus
Publicatie
In dit artikel wordt een casus beschreven van een patiënt met ernstige, therapieresistente gedragsproblemen ten gevolge van dementie, die succesvol behandeld werd met transdermale clonidine.  
Column: Fataliteit
Publicatie
Geheugenverlies is een straf voor de getroffene, maar ook voor de omgeving. Rob Vunderink kende al wel verhalen, maar zijn 90-jarige schoonmoeder Maria zorgt voor de praktijk. Hij schreef er een column over voor e-pal.
Opinie: Euthanasie bij dementie - lezing door Berna van Baarsen
Publicatie
Tekst van de lezing die medisch-ethicus en oud-lid RTE Berna van Baarsen uitgesprak tijdens het Medisch Contact LIVE Symposium ‘De dokter en de dood’, waarin zij ingaat op de (schriftelijke) wilsverklaring bij dementie.
Een doorvoeld en doordacht boek over euthanasie bij dementie
Publicatie
Samenvatting van het boek 'Beginnen over het einde' waarin het gaat over levensbeëindiging bij gevorderde dementie en de onduidelijkheid daaromtrent. De schrijver pleit voor een zogenaamde ‘achterblijversclausule’ in de wet.
Euthanasie verzoeken door mensen met dementie
Publicatie
Coen albers beoordeelt het proefschrift 'euthanasie verzoeken door mensen met dementie. Wat vinden artsen hiervan' geschreven door Jaap Schuurmans. Na de verruiming van de interpretatie van de criteria voor euthanasie door het ministerie van VWS in 2017 is Schuurmans zich gaan afvragen hoe dit gewichtige thema leeft onder Nederlandse huisartsen.
Het omgaan met verzoeken tot euthanasie bij wilsonbekwame patiënten met dementie
Publicatie
De Nederlandse euthanasiewet maakt euthanasie bij dementie op basis van een schriftelijke wilsverklaring mogelijk. In de praktijk zijn artsen terughoudend. Dit artikel biedt inzicht in de dillema's die artsen ervaren en waar zij zoeken naar ondersteuning
Implementing Palliative Care Teams Specialized in Dementia in Two Countries: Experiences of Failure and Success
Publicatie
In dit onderzoek wordt gekeken naar de implementatie van specialistische palliatieve zorg voor mensen met dementie en Nederland en Noord-Ierland.
Elk land zijn eigen palliatieve zorg voor dementerenden
Publicatie
Elk land past op eigen wijze palliatieve zorg toe bij dementerende mensen. Dit artikel gaat in op hoe de palliatieve zorg voor dementeren in Ierland ervaren wordt.
Het verlies van een gedeelde wereld
Publicatie
Onderzoek naar hoe verzorgenden gestalte geven aan de zorgrelatie bij patiënten met een vergevorderde vorm van dementie.
Implementatietoolbox Gesprekswijzer Proactieve Zorgplanning
Publicatie
De 'Implementatietoolbox' kan ondersteunend zijn bij de implementatie van de Gesprekswijzer Proactieve Zorgplanning bij dementie en vergeetachtigheid. Dit hulpmiddel is bedoeld voor huisartsen, casemanagers dementie, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen werkzaam in de huisartsenzorg, een gezondheidscentrum of de thuiszorg.
Euthanasie: puntjes op de i
Publicatie
De zorgvuldigheidseisen gesteld in de WTL (euthanasiewet) houden o.a. in dat de arts de overtuiging heeft dat het verzoek van de patiënt vrijwillig en weloverwogen is, het lijden uitzichtloos en ondraaglijk en er geen redelijke andere oplossing is.
Kennis over diagnostiek Alzheimer naar spreekkamer
Publicatie
Regelmatig krijgen mensen op de geheugenpoli de diagnose MCI (minimal cognitive impairment) te horen. MCI blijkt in ongeveer de helft van de gevallen voorloper van dementie. Er werd een methode ontwikkeld om voor de individuele patiënt de kans op de ziekte van Alzheimer te berekenen.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.