Wetenschap samengevat

Wetenschap samengevat

Wetenschappelijk onderzoek, uit binnen- en buitenland, op een praktische manier samengevat door onderzoekers en door de redacteuren van e-pal

Heb je recent wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd gerelateerd aan palliatieve zorg, en zou je hiervan een Nederlandse samenvatting willen plaatsen op Palliaweb? Neem dan contact op via onderstaande button. Je ontvangt een formulier waarmee je een samenvatting kunt indienen.
 

Vraag het formulier aan

 

Filteren
Bron
Essenties Kwaliteitskader
Jaartal publicatie
Wetenschappelijke literatuur
Zorgvraag
Virtual Reality als Pijnverlichting bij Kankerpatiënten 
Publicatie
VR vermindert pijn en lijden door onderdompeling in een virtuele wereld. Kankerpatiënten ervaarden ontspanning, vooral bij natuurbeelden. Keuzevrijheid was belangrijk. Verder onderzoek naar effectiviteit is nodig.
Persoonlijke voorkeuren van een arts en de invloed daarvan op patiënten bij levenseindebeslissingen
Publicatie
Artsen beïnvloeden patiënten, vaak onbewust, met persoonlijke waarden. Bij specialisten palliatieve zorg is dat minder. Bewustwording en reflectie zijn cruciaal voor objectieve, patiëntgerichte besluitvorming in de medische praktijk.
Sociaal-economische verschillen in kwaliteit van leven en zorggebruik in het laatste levensjaar van patiënten met gevorderde kanker: longitudinale resultaten van de eQuiPe studie
Publicatie
Aangezien de kwaliteit van leven van patiënten met gevorderde kanker afneemt in het laatste levensjaar, is het aannemelijk dat dit van invloed is op de sociaal-economische verschillen in de laatste levensfase. Het doel van deze studie was dan ook om deze verschillen in kwaliteit van leven en zorggebruik in het laatste levensjaar van patiënten met gevorderde kanker in beeld te brengen.
De zingevingsdimensie van de ervaringen van ouders van een ernstig ziek kind: een interviewstudie
Publicatie
In deze studie is de zingevingsdimensie onderzocht van ervaringen van ouders met een kind met een levensbedreigende aandoening vanuit het perspectief van de ouders.
Implementatie van vroegtijdige zorgplanning en zorgcoördinatie in de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson: een haalbaarheidsstudie
Publicatie
De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening die aanzienlijke fysieke, psychosociale en spirituele gevolgen heeft. Mensen met gevorderde Parkinson hebben complexe zorgbehoeften en ervaren communicatieproblemen. Hierdoor zijn zij moeilijk in staat om aan te geven wat hun wensen en voorkeuren zijn rondom (levenseinde) zorg. In dit onderzoek is een interventie uitgevoerd waarbij proactieve zorgplanningsgesprekken gevoerd werden door verpleegkundig specialisten die ondersteund werden met het ParkinsonSupport plan.
Veranderingen in perceptie van prognose in het laatste levensjaar van patiënten met gevorderde kanker en de geassocieerde factoren: Longitudinale resultaten van de eQuiPe studie
Publicatie
Aangezien de kwaliteit van leven afneemt en de symptoomlast toeneemt in het laatste levensjaar, is het aanneembaar dat patiënten hierdoor gedwongen worden om bewuster te worden van hun beperkte prognose. Deze studie had dan ook als doel om de verandering in perceptie van prognose in het laatste levensjaar van patiënten met gevorderde kanker en de geassocieerde factoren in kaart te brengen.
Sociale klasse en ongelijkheid in de palliatieve zorg
Publicatie
De laatste jaren is er toenemende (h)erkenning van ongelijkheid in toegang tot palliatieve zorg en de kwaliteit van de laatste levensfase door de invloed van sociale en economische verschillen. Eén bepalende factor is nog niet veel aan bod gekomen: sociale klasse.
Het belang van goed afscheid nemen
Publicatie
In medische opleidingen wordt er weinig aandacht besteed aan afscheid nemen van patiënten. De nadruk ligt meer op het beginnen van patiëntenrelaties. Wanneer er niet goed afscheid genomen wordt kan dit voor gevoelens van nalatigheid zorgen. 
In het moment leven in de laatste levensfase
Publicatie
Deze reflectie stelt de traditionele palliatieve zorgparadigma’s van verdriet en proactieve zorgplanning op de proef en laat zien dat optimisme, vreugde en spiritualiteit kunnen bijdragen aan een positieve houding in de laatste levensfase. 
Geestelijke verzorging: een (eigen)wijze wijze van zorg verlenen
Publicatie
De dienstverlening van geestelijke verzorging in de gezondheidszorg laat volgens de auteurs regelmatig te wensen over. Verbetering wordt gezocht in de verbinding tussen wetenschap, compassie en geestelijke zorg. 
Wel eens aan epiduraal gedacht?
Publicatie
Bij operaties en bevallingen is epidurale pijnbestrijding heel gewoon. In de palliatieve fase wordt er vaak niet aan gedacht. Terwijl tegenwoordig de getunnelde epidurale katheter voor weinig complicaties zorgt. 
Valincindenten: onafhankelijkheidswens versus emotionele impact
Publicatie
Mensen in de palliatieve fase hebben een verhoogd valrisico als gevolg van toename van afhankelijkheid en zorgbehoefte door de terminale ziekte. Een valincident kan voor deze patiënten leiden tot fracturen, bloedingen, andere ernstige complicaties en vergroot de ervaren last.
Als patiënten onverwacht uit een hospice vertrekken
Publicatie
Het komt vaak voor dat iemand na opname in een hospice deze weer verlaat. Meestal is het een ingrijpende gebeurtenis met verstoring van de continuïteit van zorg en zijn zorguitkomsten slechter voor patiënten en naasten.
Vroege verpleegkundige communicatie met ouderen over het levenseinde
Publicatie
Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten vinden praten met ouderen over het levenseinde vaak moeilijk. In dit onderzoek is onderzocht wat de belangrijkste bouwstenen zijn om op een goede manier te communiceren over het levenseinde.
Implementatie van vroegtijdige zorgplanning en zorgcoördinatie in de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson: een haalbaarheidsstudie
Publicatie
Mensen met gevorderde Parkinson hebben complexe zorgbehoeften en ervaren communicatieproblemen. Hierdoor zijn zij moeilijk in staat om aan te geven wat hun wensen en voorkeuren zijn rondom (levenseinde)zorg.
Meten en documentatie van kwaliteitsindicatoren voor zorg aan het levenseinde bij ziekenhuispatiënten: nationaal retrospectief dossieronderzoek
Publicatie
Inzicht in kwaliteitsindicatoren kan helpen om de levenseindezorg in ziekenhuizen te verbeteren. Daarom is in deze studie gekeken naar gegevens die door artsen en verpleegkundigen in elektronische patiëntendossiers (EPDs) zijn gedocumenteerd en die betrekking hebben op kwaliteitsindicatoren.
Desired dementia care towards end of life: Ontwikkeling en ervaringen met de implementatie van een nieuwe aanpak ter verbetering van persoonsgerichte dementiezorg
Publicatie
Dementie is een progressieve aandoening, die de cognitieve functies aantast, wat leidt tot uitdagingen bij het bieden van persoonsgerichte palliatieve zorg. De DEDICATED-werkwijze bestaat uit hulpmiddelen en een training die zorgprofessionals kunnen ondersteunen bij het realiseren van persoonsgerichte palliatieve zorg.
Zorggerelateerde schade bij ziekenhuispatiënten aan het levenseinde met en zonder aandoening relevant voor palliatieve zorg: nationaal retrospectief dossieronderzoek
Publicatie
Potentieel vermijdbare zorggerelateerde schade komt voor bij 1 op de 20 ziekenhuispatiënten, maar het is onbekend of dit anders is voor patiënten met een aandoening relevant voor palliatieve zorg.
Generalist, specialist of expert in palliatieve zorg? Een cross-sectionele open survey over de zelfbeschrijving van zorgverleners werkzaam in palliatieve zorg
Publicatie
Deze studie heeft tot doel te onderzoeken hoe zorgverleners die werkzaam zijn in de palliatieve zorg zichzelf beschrijven in termen van generalist, specialist en expert en hoe deze zelfbeschrijving verband houdt met hun werkervaring en opleiding.
Passende palliatieve zorg voor verpleeghuisbewoners met dementie op jonge leeftijd
Publicatie
Proactieve zorgplanning (advance care planning) vormt een onderdeel van palliatieve zorg. De huidige richtlijnen zijn voornamelijk gebaseerd op onderzoek bij oudere mensen. Hierdoor sluiten deze waarschijnlijk minder goed aan op mensen met dementie op jonge leeftijd bij wie de eerste symptomen voor een leeftijd van 65 jaar optreden. Dit artikel beschrijft gezondheidsproblematiek, symptomatologie, medicamenteuze behandelingen en ACP bij verpleeghuisbewoners met dementie op jonge leeftijd.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.