Spirituele dimensie
Thema

Spirituele dimensie

In de palliatieve fase komen thema’s zoals verlies, hoop, verbondenheid en wat echt belangrijk is, centraal te staan. Zorgverleners hebben een belangrijke rol in het herkennen en bespreken van vragen over zingeving en spiritualiteit

Zingeving in de palliatieve fase gaat over omgaan met ziekte, kwetsbaarheid en de veranderde situatie van de patiënt en naasten. Het kan rust geven, maar ook leiden tot twijfel of verdriet. Iedereen beleeft dit op een eigen manier.  

Op deze pagina vind je informatie over de spirituele dimensie: wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe jij als zorgverlener of geestelijk verzorger patiënten en naasten kunt ondersteunen in hun zoektocht naar betekenis, houvast en innerlijke rust. Je vindt hier ook praktische hulpmiddelen om hiermee aan de slag te gaan in de praktijk. 

 

Voor vragen, neem contact op met:
Guido Schürmann Agora
Laatst geactualiseerd: 2 juli 2024


Wat is de spirituele dimensie?

De spirituele dimensie in de palliatieve zorg gaat over wat het leven betekenis geeft, juist in de context van ziekte, sterven en verlies. Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, denken vaak na over wat écht belangrijk is: waarden, relaties, geloof, natuur, of andere bronnen van inspiratie. Ze kunnen worstelen met vragen als: Wat betekent mijn leven? ‘Waarom overkomt mij dit?’ Hoe neem ik afscheid? Wat laat ik na? 

In de palliatieve zorg is het belangrijk om aandacht te hebben voor wat voor patiënt en naasten van betekenis is. Als zorgverlener kun je ruimte geven voor een gesprek, zonder oordeel luisteren en – als nodig, of gewenst – een geestelijk verzorger inschakelen voor extra steun. 

Als zorgverlener kun je passende ondersteuning bieden bij spirituele en existentiële vragen en behoeften van patiënten en naasten door: 

  • Zelfbewustzijn: Je bent je bewust van je eigen waarden en spiritualiteit, en hoe die meespelen in je werk.. 
  • Respect: Je respecteert de ander en legt jouw overtuigingen niet op aan patiënten, naasten of collega’s. 
  • Scholing en vaardigheden: Je bent geschoold in het herkennen van spirituele behoeften en je kunt daar op een professionele manier op reageren. 
  • Respectvolle communicatie: Je toont respect voor spirituele overtuigingen, rituelen en levensbeschouwing van patiënt en naasten. 
  • Aandacht voor levensverhaal: Je verkent het levensverhaal, waarden en behoeften van de patiënt en stemt de zorg hierop af. 
  • Herkenning van spirituele nood: Je signaleert spirituele nood of existentiële crisis en gebruikt eventueel meetinstrumenten. 
  • Inhoudelijke thema’s: Je bent alert op thema’s zoals angst, schuld, hoop, afscheid, betekenis, geloof en behoefte aan rituelen. 
  • Maatregelen en samenwerking: Je neemt in overleg passende maatregelen en schakelt indien nodig een geestelijk verzorger in. 
  • Individueel zorgplan: Je bespreekt spirituele behoeften en legt deze vast in het zorgplan en in een eventuele overdracht. 

U moet eerst functionele cookies accepteren om dit te kunnen zien.

 

Naar boven

Waarom is de spirituele dimensie belangrijk?

Spiritualiteit speelt een belangrijke rol in hoe mensen omgaan met ziekte, kwetsbaarheid en het levenseinde. Het helpt bij het vinden van rust en inzicht in wat voor hen écht belangrijk is. De confrontatie met verlies en het vooruitzicht van de dood roept vaak levensvragen op en nodigt uit om terug te kijken op het leven en opnieuw te ontdekken wat ertoe doet. Zingeving werkt door in de sociale, psychische en fysieke werking en goede zorg vraagt om mensen in zijn geheel, in alle dimensies te zien.  

Door hier als zorgverlener aandacht voor te hebben en deze gevoelens te herkennen kun je klachten en zorgen in de spirituele dimensie verlichten en een gevoel van verbondenheid geven. 

Ontdek via De Carend Podcast onder meer de podcast Levensvragen en luister naar ervaringen van collega's over het onderwerp levensvragen. 

Naar boven
 

Geestelijke verzorging 

Goede palliatieve zorg kijkt naar alle kanten van een mens: lichamelijk, psychologisch, sociaal én spiritueel. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners weten hoe ze over zingeving kunnen praten en patiënten en naasten hierbij kunnen ondersteunen. Geestelijk verzorgers kunnen daarbij een belangrijke hulp zijn. 

Een geestelijk verzorger is een professional die begeleiding, hulp en advies geeft aan mensen met levensvragen. In gesprekken, door te luisteren en soms met rituelen helpt hij mensen om op een positieve manier om te gaan met hun vragen. Een geestelijk verzorger is geen behandelaar. 

Meer weten over geestelijke verzorging?

Naar boven


Ga aan de slag met de spirituele dimensie!

Naar boven
 

Meer weten over de spirituele dimensie?


Naar boven
 

Onderstaande projecten zijn afgerond binnen het Programma Palliantie van ZonMw

 
Voor vragen, neem contact op met:
Guido Schürmann Agora
Laatst geactualiseerd: 2 juli 2024
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.