Palliatief redeneren
Thema

Palliatief redeneren

Als zorgverlener wil je mensen in de palliatieve fase de beste zorg op maat geven. Met palliatief redeneren krijgen zorgverleners handvatten om de situatie van de patiënt in kaart te brengen, de samenwerking tussen zorgverleners te verbeteren en het beleid te actualiseren. 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 3 juli 2024


Wat is palliatief redeneren?

Palliatief redeneren is een methodiek voor besluitvorming rondom symptoommanagement in de palliatieve fase. Het is een aangepaste methode van klinisch redeneren. Zorgverleners passen deze methode toe bij de analyse en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard. Palliatief redeneren bevordert communicatie en samenwerking tussen zorgverleners. 

Palliatief redeneren bestaat uit vier stappen: 

  • Inventariseer de lichamelijke en psychische symptomen, sociale en existentiële zorgen en waarden en de wensen en behoeften van de patiënt; 
  • Analyseer en prioriteer de symptomen en zorgen; 
  • Maak een doelgericht en proactief beleid zodat patiënten zorg op maat ontvangen; 
  • Blijf continu het beleid evalueren en bijstellen. 

Naar boven
 

Waarom is palliatief redeneren belangrijk?

Als zorgverlener ben je verantwoordelijk voor het streven naar optimale kwaliteit van leven en sterven van mensen in de palliatieve fase.  

Werk je met de methode palliatief redeneren, dan werk je methodisch en gestructureerd, breng alle dimensies altijd goed in kaart en neem je ze mee in het beleid. Zo ondersteun je de communicatie tussen professionals en bevorder je de samenwerking. Daarmee draag je met palliatief redeneren bij aan de continuïteit van zorg.  

Naar boven
 

 


Ga aan de slag met palliatief redeneren!

  1. Ga morgen eens na of de patiënten die jij verzorgt mogelijk in de palliatieve fase zitten. Dat kun je doen door jezelf de ‘Surprise Question’ te stellen. Bij twijfel kun je dit natuurlijk bespreken met een collega. 
  2. Neem bij patiënten die zich in de palliatieve fase bevinden de komende week de Lastmeter af, om zicht te krijgen op huidige symptomen en zorgen die de patiënt ervaart. 
  3. Heb je problemen vastgesteld bij de patiënt, start dan de werkmethode palliatief redeneren bij stap 1. Gebruik het Werkblad palliatief redeneren om dit helder uit te werken. 
  4. Overweeg het gebruik van het Utrecht Symptoom Dagboek vierdimensioneel (USD-4D) om de ernst en het verloop van symptomen te monitoren en het effect van je ingezette interventies te evalueren. 
  5. Bespreek de uitkomsten in een patiëntbespreking of multidisciplinair overleg. 
  6. Bespreek jouw ervaringen in een werkoverleg of intervisie en leer van elkaar. 
  7. Vertel de patiënt en naasten dat er voor hen informatie te vinden is op Overpalliatievezorg

Naar boven
 

"Ik blijf een poosje bij je zitten"


 

Meer weten over Palliatief redeneren?


 

Lopende Projecten

  • SMETH: SymptoomManagement Essentiële zorg Thuis waarin het effect van het toepassen van palliatief redeneren op ervaren kwaliteit van leven van patiënten thuis wordt onderzocht.

  • Momenteel is een informatiestandaard voor de implementatie van palliatief redeneren in het EPD in ontwikkeling.  

Recent afgeronde projecten, onderzoek en publicaties  

  • KWASA waarin de werkmethode palliatief redeneren is doorontwikkeld voor gebruik in de thuiszorg en verpleeghuiszorg. Hierin zijn de werkmethoden Besluitvorming inde palliatieve fase en de Signaleringsbox samengevoegd tot één werkmethode palliatief redeneren.

 

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 3 juli 2024
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.