Opleidingen

Overzicht van opleidingen, bijscholingen, trainingen en workshops  over palliatieve zorg. Je vindt er naast de beschikbaarheid van klassikale (fysieke) opleidingen en e-learnings (online trainingen) ook combinaties van die beide vormen aan (zogenaamde b-learnings).

Voor iedereen die in de praktijk met palliatieve zorg te maken heeft, zijn in het overzicht passende opleidingen te vinden. Er zijn opleidingen voor alle beroepsgroepen, met een diversiteit aan niveaus.

Dit opleidingsoverzicht is tot stand gekomen door bereidheid van aanbieders om hun opleidingen op deze site te delen.

Wil je ook een opleiding delen op deze pagina? Neem dan contact met ons op. 

Filteren
Thema's
Zorgverleners
Opleidingsniveau
Type
Ziekte en symptomen
CanMEDS
EPA's
E-learning Basisscholing Palliatieve Zorg (FiniVita)
Opleiding
De e-learning biedt de mogelijkheid om op eigen tempo meer te leren over en reflecteren op de volgende onderwerpen: Zingeving; Markering, proactieve zorgplanning en gezamenlijke besluitvorming; Enkele meest voorkomende symptomen; Samenwerken en doorverwijzen; Zorg voor naasten en zorg voor de zorgenden.
Incompany training Zorgpad Stervensfase -train-de-trainer
Opleiding
IKNL biedt verschillende mogelijkheden om met het Zorgpad Stervensfase aan de slag te gaan. Deze incompany training (of in netwerkverband) is voor projectleiders en medewerkers die in de eigen werkomgeving verantwoordelijk zijn voor de implementatie van het Zorgpad Stervensfase en andere zorgverleners scholen en begeleiden bij de toepassing.
COVID-19 en palliatieve zorg - serie korte basisscholingen
Opleiding
De basisscholing COVID-19 en palliatieve zorg is een serie van zeven korte scholingen. Ze behandelt uiteenlopende onderwerpen die van belang zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg -basisscholing 7 Naasten
Opleiding
De basisscholing 7 Naasten maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg -basisscholing 6 Delier
Opleiding
De basisscholing 6 Delier maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg -basisscholing 5 Palliatieve sedatie
Opleiding
De basisscholing 5 Palliatieve sedatie maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg -basisscholing 1 Dyspoe en hoesten
Opleiding
De basisscholing 1 Dyspnoe en hoesten maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg -basisscholing 2 Angst
Opleiding
De basisscholing 2 Angst maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg -basisscholing 3 Misselijkheid en braken
Opleiding
De basisscholing 3 Misselijkheid en braken maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg -basisscholing 4 Markeren en stervensfase
Opleiding
De basisscholing 4 Markeren en stervensfase maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
E-learning basis palliatieve zorg (begingoedzorggoed.nl)
Opleiding
De e-learning wil het generalistische niveau bij zorgverleners op het gebied van palliatieve zorg verhogen. Het bestaat een samenhangende serie van acht e-learning modules: Introductie Palliatieve zorg; Communicatie; Gezamenlijke besluitvorming; Slecht nieuws gesprek; Complexe omstandigheden; Zorg rondom het levenseinde; Verlies, verdriet en rouw; Krassen op de ziel.
E-learning Zorg voor de Zorgenden
Opleiding
In deze tijd waar mogelijk veel nieuwe (ethische) dilemma’s komen, is het belangrijk de zorgprofessionals daar waar mogelijk te ondersteunen. Deze e-learning biedt de zorgprofessional inzicht in het aangeven van de eigen grenzen, het reflecteren op je eigen aanpak en rol en het geeft inzicht en handvatten voor het continu blijven ontwikkelen.
Leerwerkplek Zingeving in de palliatieve zorg
Opleiding
Leren praten over zingeving met patiënten in de palliatieve fase en hun naasten is het doel van de leerwerkplek "Als niet alles is wat het lijkt." Omdat diverse bijeenkomsten over zingeving door het beleid m.b.t. coronavirus komen te vervallen, is nu een beschikbare versie toegankelijk.
Palliatieve zorg en euthanasie
Opleiding
Zuster 055 biedt diverse geaccrediteerde bijscholingen. Onder andere palliatieve zorg en euthanasie, Rouw en rouwreacties, Levenseindegesprekken en De laatste zorg na overlijden.
Post-bachelor palliatieve zorg
Opleiding
Multicomplexiteit binnen de fysieke, psychische, sociale en existentiële dimensie vraagt om betrokken verpleegkundigen die proactieve zorg kunnen geven. De eenjarige post-bachelor opleiding palliatieve zorg geeft je verdieping in je vak zodat je voortrekker kunt zijn en handvatten om je dagelijkse werkzaamheden nog beter te kunnen uitvoeren.
Interculturele palliatieve zorg
Opleiding
Deze scholing geeft informatie over tal van aspecten die belangrijk zijn bij het verlenen van zorg aan cliënten met een andere culturele achtergrond. Denk hierbij aan de rol van de familie, de bespreekbaarheid van ziekte en sterven of de omgang met thema’s als pijnbestrijding en euthanasie.
Workshop CONTACT
Opleiding
‘Hoe maak ik als zorgprofessional en als mens contact met de patiënt/cliënt rondom het sterven'? Het begeleiden van een patiënt/cliënt op weg naar de dood vraagt van de zorgprofessional een attitude gericht op de mens achter de patiënt/cliënt. Vaak komen ethische en morele vragen aan de orde, die ten grondslag liggen aan moeilijke beslissingen.
Consulentenscholing Palliatieve zorg Training consultatievaardigheden
Opleiding
Vier landelijke trainingen consultatievaardigheden, door IKNL georganiseerd. Tijdens deze trainingen leert de consulent het krachtenveld herkennen, waarin consultvrager, patiënt en naasten zich in de strijd tegen de ziekte bevinden.
Nascholing Organisatie rond palliatieve zorg
Opleiding
Een introductie in het complexe en brede werkveld van de palliatieve zorg gericht op huisartsen. Er worden feiten, theoretische achtergronden en casuïstiek besproken. Je krijgt praktische handvatten geboden hoe de verschillende facetten achter de medisch inhoudelijk vraag te herkennen en te hanteren.
Nascholing Begeleiding bij rouw
Opleiding
Een rouwproces is vaak een onzichtbaar en ondoorgrondelijk proces dat vele jaren in beslag neemt. Om als huisarts de signalen van somatisch klachten in het rouwproces te herkennen, het verloop van een rouwproces, de signalen van gecompliceerde rouw en wanneer je extra hulp moet inschakelen, is deze nascholing ontwikkeld.
Wij vinden kennis belangrijk Draag bij aan de verbetering van dit platform en deel hier jouw kennis, tips en tools! Of geef je op voor de PZNL-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van palliatieve zorg.