Opleidingen

Contactpersoon Marjolein Verkammen IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 19 mei 2020

Overzicht van opleidingen, bijscholingen, trainingen en workshops  over palliatieve zorg. Je vindt er naast de beschikbaarheid van klassikale (fysieke) opleidingen en e-learnings (online trainingen) ook combinaties van die beide vormen aan (zogenaamde b-learnings).

Voor iedereen die in de praktijk met palliatieve zorg te maken heeft, zijn in het overzicht passende opleidingen te vinden. Er zijn opleidingen voor alle beroepsgroepen, met een diversiteit aan niveaus.

Dit opleidingsoverzicht is tot stand gekomen door bereidheid van aanbieders om hun opleidingen op deze site te delen.

Wil je ook een opleiding delen op deze pagina? Neem dan contact met ons op. 

Filteren
Thema's
Zorgverleners
Opleidingsniveau
Type
Ziekte en symptomen
CanMEDS
EPA's
Masterclass Palliatieve zorg Kijk op sterven voor verpleegkundigen en verzorgenden
Opleiding
Deze masterclass gaat over sterfstijlen. Uit onderzoek blijkt dat er grof weg vijf verschillende sterfstijlen zijn. In de masterclass is aandacht voor de achtergrond van de stijlen, met behulp van korte filmpjes worden deze inzichtelijk gemaakt. Daarnaast kom je door reflecteren er achter wat je eigen voorkeuren en gedachten zijn over de dood.
Cursus Teamontwikkeling
Opleiding
Binnen palliatieve zorg is het van belang als een eensgezind team rondom de cliënt en diens naasten te staan. De cursus Teamontwikkeling daagt je uit om als teamlid een stap te zetten in je persoonlijke en professionele ontwikkeling op het gebied van samenwerking, communicatie en reflectie.
Cursus Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen en verzorgden
Opleiding
De cursus bestaat uit zes modules over wat het werken in de palliatieve zorg voor jou betekent, over het herkennen van symptomen, dementie en palliatieve zorg, en spirituele zorg. Het ontdekken van hoe jezelf werkt, het delen van ervaringen en met elkaar kijken komen bij de modules aan de orde.
E-learning Basisscholing Palliatieve Zorg voor verzorgenden en verpleegkundigen FiniVita
Opleiding
De e-learning biedt de mogelijkheid om op eigen tempo meer te leren en te reflecteren over de volgende onderwerpen: Zingeving, ethiek; Fasen in de palliatieve zorg, markering, proactieve zorgplanning en gezamenlijke besluitvorming; Enkele meest voorkomende symptomen; Samenwerken en doorverwijzen; Zorg voor naasten en Zorg voor de zorgenden.
Incompany training Zorgpad Stervensfase -train-de-trainer
Opleiding
IKNL biedt verschillende mogelijkheden om met het Zorgpad Stervensfase aan de slag te gaan. Deze incompany training (of in netwerkverband) is voor projectleiders en medewerkers die in de eigen werkomgeving verantwoordelijk zijn voor de implementatie van het Zorgpad Stervensfase en andere zorgverleners te scholen en begeleiden bij de toepassing.
COVID-19 en palliatieve zorg - serie korte basisscholingen
Opleiding
De basisscholing COVID-19 en palliatieve zorg is een serie van zeven korte scholingen. Ze behandelt uiteenlopende onderwerpen die van belang zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg - basisscholing 7 Naasten
Opleiding
De basisscholing 7 Naasten maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg - basisscholing 6 Delier
Opleiding
De basisscholing 6 Delier maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg - basisscholing 5 Palliatieve sedatie
Opleiding
De basisscholing 5 Palliatieve sedatie maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg - basisscholing 1 Dyspoe en hoesten
Opleiding
De basisscholing 1 Dyspnoe en hoesten maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg - basisscholing 2 Angst
Opleiding
De basisscholing 2 Angst maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg -basisscholing 3 Misselijkheid en braken
Opleiding
De basisscholing 3 Misselijkheid en braken maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
COVID-19 en palliatieve zorg - basisscholing 4 Markeren en stervensfase
Opleiding
De basisscholing 4 Markeren en stervensfase maakt onderdeel uit van de serie korte scholingen voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19.
E-learning basis Palliatieve zorg voor artsen en verpleegkundig(en) specialisten (Begin Goed Zorg Goed)
Opleiding
De e-learning wil het generalistische niveau bij zorgverleners op het gebied van palliatieve zorg verhogen. Het bestaat een samenhangende serie van acht e-learning modules: Introductie Palliatieve zorg; Communicatie; Gezamenlijke besluitvorming; Slecht nieuws gesprek; Complexe omstandigheden; Zorg rondom het levenseinde; Verlies, verdriet en rouw; Krassen op de ziel. De modules zijn los te volgen.
E-learning Zorg voor de Zorgenden voor verpleegkundigen en verzorgenden
Opleiding
In deze tijd waar mogelijk veel nieuwe (ethische) dilemma’s komen, is het belangrijk de zorgprofessionals daar waar mogelijk te ondersteunen. Deze e-learning biedt inzicht in het aangeven van de eigen grenzen, het reflecteren op je eigen aanpak en rol en het geeft inzicht en handvatten voor het continu blijven ontwikkelen.
Leerwerkplek Zingeving in de palliatieve zorg
Opleiding
Leren praten over zingeving met patiënten in de palliatieve fase en hun naasten is het doel van de leerwerkplek "Als niet alles is wat het lijkt." Omdat diverse bijeenkomsten over zingeving door het beleid m.b.t. coronavirus komen te vervallen, is nu een beschikbare digitale versie toegankelijk.
Palliatieve zorg en euthanasie
Opleiding
Zuster 055 biedt diverse geaccrediteerde bijscholingen aan waaronder Palliatieve zorg en euthanasie. Daarnaast zorgcursussen als Rouw en rouwreacties, Levenseindegesprekken en de e-learning De laatste zorg na overlijden.
Leergang Palliatieve zorg Post-bachelor verpleegkundigen
Opleiding
Multicomplexiteit binnen de fysieke, psychische, sociale en existentiële dimensie vraagt om betrokken verpleegkundigen die proactieve zorg kunnen geven. De eenjarige post-bachelor opleiding Palliatieve zorg geeft verdieping in je vak zodat je voortrekker kunt zijn en handvatten om je dagelijkse werkzaamheden nog beter te kunnen uitvoeren.
Workshop CONTACT
Opleiding
‘Hoe maak ik als zorgprofessional en als mens contact met de patiënt/cliënt rondom het sterven'? Het begeleiden van een patiënt/cliënt op weg naar de dood vraagt van de zorgprofessional een attitude gericht op de mens achter de patiënt/cliënt. Vaak komen ethische en morele vragen aan de orde, die ten grondslag liggen aan moeilijke beslissingen.
Consulentenscholing Palliatieve zorg Training consultatievaardigheden
Opleiding
Landelijke training consultatievaardigheden voor consulenten palliatieve zorg, georganiseerd vanuit stichting Fibula. Tijdens deze training leert de consulent het krachtenveld herkennen waarin consultvrager, patiënt en naasten zich in de strijd tegen de ziekte bevinden.
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!