Markering
Thema

Markering

Jaarlijks sterven in Nederland ruim 150.000 mensen. Bij een groot deel van deze mensen komt het overlijden niet onverwacht. Bij zo'n 70 procent van de sterfgevallen kan mogelijk behoefte zijn geweest aan palliatieve zorg. Door patiënten te markeren die een verhoogde kans hebben op achteruitgang en overlijden kan proactieve palliatieve zorg tijdig opstarten. Zo kunnen de waarden, wensen en behoeften van patiënten worden besproken en vastgelegd. 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 3 juli 2024


Wat is markering in de palliatieve fase?

Markering van de palliatieve fase is het expliciet vaststellen van de overgang naar een zorgfase waarin de kwaliteit van leven en sterven centraal staat, in plaats van de primaire focus op de genezing. Dat betekent een verschuiving van de doelstellingen en behandelaanpak. Naar aanleiding van de markering van de palliatieve fase, onderneemt de (regie)behandelaar acties om de palliatieve zorg op te starten. 

In een later stadium dienen ook de vaak geleidelijke overgang van meer ziektegerichte behandeling naar meer symptoomgerichte behandeling en de stervensfase gemarkeerd te worden. 

Naar boven
 

Waarom is markering belangrijk?

Het markeren van de palliatieve fase en daarover in gesprek gaan met de patiënt, biedt de patiënt en naasten de kans na te denken over wat zij belangrijk vinden in deze periode van hun leven en hierin passende keuzes te maken. 

In de palliatieve fase verandert het doel van de zorg en behandeling. Kwaliteit van leven en sterven staat voorop.  Een ander doel betekent ook dat de voor- en nadelen van een behandeling in deze fase anders worden afgewogen. De patiënt zal over het algemeen minder belasting en bijwerkingen van de behandeling accepteren als genezing niet meer mogelijk is. 

Naar boven

 

 

Kan ik markeren? 

Iedereen die, formeel of informeel, betrokken is bij de patiënt kan signaleren dat de patiënt zich mogelijk in de palliatieve fase bevindt.  

Signalen zijn onder andere toename van ziekte of kwetsbaarheid, toename van symptoomlast, het optreden van complicaties of achteruitgang van functionaliteit. Deze signalen dienen besproken te worden met de (regie)behandelaar. 

Naar boven
 


De (regie)behandelaar markeert dan de palliatieve fase en gaat met de patiënt en diens naasten in gesprek over de wensen en behoeften in deze fase.  

De (regie)behandelaar peilt vooraf in hoeverre zij openstaan voor dit gesprek en over de benodigde veerkracht beschikken om de informatie te verwerken. 

Naar boven
 

Ga aan de slag met markering!

  • Stel jezelf de komende week bij iedere patiënt de surprise question en onderneem actie als het antwoord ‘nee’ is. 
  • Voor sommige patiënten of kwetsbare ouderen is een vervolgvraag helpend: 'Zou ik verbaasd zijn als deze patiënt over een jaar nog leeft?'. De combinatie van deze twee vragen heet de dubbele surprise question.  
  • Maak er een gewoonte van om met elkaar de (dubbele) surprise question te beantwoorden tijdens vaste overleggen met collega’s, zoals een MDO of zorgplanbespreking. 
  • Gebruik het meetinstrument SPICT-NL om personen te identificeren die een verhoogd risico hebben op achteruitgang van hun gezondheid.  
  • Ga na of het HIS of EPD systeem dat je gebruikt, de mogelijkheid heeft om ondersteunen bij het signaleren van de mogelijke noodzaak tot markeren. 
  • Vertel de patiënt en naasten dat er voor hen informatie te vinden is op Overpalliatievezorg
  • Bespreek je ervaringen met een collega en leer van elkaar. 

Naar boven
 


Meer weten over Markering?


 

De SigMa-methodiek: ‘Samen op zoek naar instrumenten voor tijdig en nauwkeurig signaleren en markeren van veranderingen bij verpleeghuisbewoners in de palliatieve fase’ 

Signaleren en verkennen wat de patiënt bezighoudt als basis voor proactieve palliatieve zorgplanning (SVP) 

 
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 3 juli 2024
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.