Consultatie
Bij de zorg voor patiënten in de palliatieve fase kunnen zich situaties voordoen die bij de zorgverlener tot vragen of twijfel leiden. In die gevallen kunnen huisartsen, verpleegkundigen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en andere zorgverleners telefonisch te rade gaan bij een consulent uit het consultatieteam palliatieve zorg in hun regio. Een consulent – een in palliatieve zorg gespecialiseerde arts of verpleegkundige - adviseert de zorgverlener, zonder de zorg over te nemen. Deze consultatievoorziening vormt een bruikbare ruggensteun voor de generalistische zorgverlener die met (vaak complexe) problematiek wordt geconfronteerd.
De telefonische consultatie wordt landelijk dekkend 24/7 aangeboden door meer dan 300 consulenten uit meer dan 30 consultatieteams. Er is nu één landelijk telefoonnummer (088-6051444) dat via de postcode van de consultvrager uitkomt bij een consultatieteam.
Lees ook de FAQ Landelijk telefoonnummer Consultatiedienst Palliatieve Zorg
Consultatie kinderpalliatieve zorg
Voor vragen op het gebied van kinderpalliatieve zorg kun je terecht bij consultatie via het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg.
Doel consultatie palliatieve zorg
De consultatie helpt de zorgverlener die met soms complexe problematiek wordt geconfronteerd met advies en morele support. Het doel van consultatie palliatieve zorg is door kennisvermeerdering en bekrachtiging van de zorgverlener zo goed mogelijke zorg voor patiënt en naasten te bieden.
Meedenken en adviseren
Consultatie over palliatieve zorg houdt in dat een consulent met de zorgverlener meedenkt en deze waar nodig adviseert. De consulent neemt de zorg voor de patiënt niet over. Daar blijft de zorgverlener verantwoordelijk voor. De consultatie is kosteloos.
Consultatie palliatieve zorg is bedoeld voor huisartsen, verpleegkundigen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en andere zorgverleners in de palliatieve zorg.
Je kunt vragen stellen over bijvoorbeeld:
- moeilijk behandelbare symptomen, zoals pijn, verwardheid, misselijkheid, dyspnoe, angst of depressie
- beslissingen rondom het levenseinde: stopzetten van vocht en voeding, staken van behandelingen, indiceren en uitvoeren van palliatieve sedatie
- bijzondere medicatietoepassingen, doseringen, toedieningswijze
- problemen op existentieel of spiritueel gebied
- organisatie van zorg, overbelasting van de mantelzorg, sociale kaart.
Consulenten: artsen en verpleegkundigen
De consulenten zijn artsen en verpleegkundigen. Door hun opleiding en praktijkervaring zijn zij gespecialiseerd in palliatieve zorg. Ze werken in het ziekenhuis, verpleeghuis, hospice of in de thuiszorg. Ze voldoen aan criteria met betrekking tot hun opleiding, ervaring, competenties en beschikbaarheid. Die criteria zijn opgesteld door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De consulenten worden ook ingezet voor deskundigheidsbevordering, advisering aan multidisciplinaire overleggen (MDO’s) in ziekenhuizen en Palliatieve Thuiszorggroepen (PaTz).
Werkwijze
De consulent neemt een vraag binnen 30 minuten in behandeling. Een verpleegkundig consulent en een arts-consulent stellen samen een advies op. De consulent belt de vraagsteller zo snel mogelijk terug. Het advies wordt per beveiligde e-mail binnen één werkdag bevestigd. De adviezen zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen. Daarnaast heeft de consulent toegang tot een breed netwerk van medisch en verpleegkundig specialisten en psychosociale en spirituele zorgverleners.
Buiten kantooruren gaat het voornamelijk om vragen die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten en komt de vraag direct binnen bij de arts-consulent.
Meer informatie
Kwaliteitshandboek Consultatie 2023
Jaarverslag Consultatie PZ 2020
Infographic Consultatie PZ