Zelfevaluatie
Zorgorganisaties streven naar de beste kwaliteit van zorg voor patiënten in de palliatieve fase en hun naasten. Wanneer een zorgorganisatie inzicht wil krijgen in waar deze staat ten aanzien van de kwaliteit van de aangeboden palliatieve zorg en waar verbetering mogelijk is, kan deze de Zelfevaluatie palliatieve zorg doorlopen. De Zelfevaluatie palliatieve zorg is gebaseerd op het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (2017)
Doel Zelfevaluatie palliatieve zorg
Het doel van de Zelfevaluatie palliatieve zorg is inzichtelijk maken waar zorgorganisaties als geheel, als afdeling of als samenwerkingsverband, staan ten aanzien van de wensen, waarden én behoeften van patiënten en hun naasten. Op basis van een objectieve blik kunnen conclusies worden getrokken en gerichte plannen worden gemaakt voor gestructureerde verbetering van de palliatieve zorg.
De zelfevaluatie geeft richting bij implementatie van het kwaliteitskader. De zelfevaluatie is geen keurmerk of accreditatieprogramma, maar een instrument voor bewustwording en zelfreflectie.
De zelfevaluatie is bedoeld voor zorgorganisaties die samenwerken binnen een Netwerk Palliatieve Zorg en die hun zorg willen verbeteren door kritisch te kijken naar de kwaliteit en organisatie van hun palliatieve zorg.
Voorbereiding
- Factsheet Zelfevaluatie [pdf]
- Handreiking Zelfevaluatie [pdf]
- Dit stappenplan geeft richting aan hoe je met de zelfevaluatie binnen je netwerk aan de slag kunt gaan.
Uitvoering
De vragen uit de Gids voor zelfevaluatie palliatieve zorg worden beantwoord door een multidisciplinaire werkgroep met een evenwichtige vertegenwoordiging van de diverse disciplines in de zorgorganisatie.
Vervolg
Na het invullen kunnen de uitkomsten mbv een format worden verwerkt tot een ‘Rapport uitkomsten Zelfevaluatie palliatieve zorg’. De verbeterafspraken kunnen worden doorgevoerd met behulp van divers trainingsmateriaal. Zoals het document Hoe verder na het invullen van de gids zelfevaluatie palliatieve zorg.
N.b.: De Gids voor zelfevaluatie palliatieve zorg is in de vorm van een digitale applicatie beschikbaar. Een interne multidisciplinaire werkgroep, samengesteld door de zorgorganisatie, vult de vragenlijst in. In de digitale applicatie worden de ingevoerde gegevens veilig bewaard. Door gebruik van de digitale applicatie is monitoring en vergelijking bij een eventuele herhaling van de zelfevaluatie (bv. na een of twee jaar) mogelijk.
Ervaringen uit de praktijk
Verder zijn de drie video's over zelfevaluatie in verschillende zorgsettingen wellicht interessant:
Ziekenhuis
Verpleeghuis
Thuiszorg
Meer informatie
De netwerkcoördinator van jouw Netwerk Palliatieve Zorg is je aanspreekpunt. Ook op de pagina met veelgestelde vragen rondom zelfevaluatie vind je veel informatie.