Zelfevaluatie Palliatieve Zorg - evaluatie van kwaliteit
Zorgverleners en zorgorganisaties streven naar de beste kwaliteit van zorg voor patiënten in de palliatieve fase en hun naasten. De vraag die zorgverleners, -organisaties en samenwerkingsverbanden (zoals Netwerken Palliatieve Zorg) zich hierbij stellen is: waar kan gerichte verbetering van palliatieve zorg plaatsvinden? De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg is een instrument dat ontwikkeld is om aan die behoefte tegemoet te komen.
De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg is gebaseerd op het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (2017)
Doel Zelfevaluatie palliatieve zorg
Het doel van de Zelfevaluatie is tweeledig. De Zelfevaluatie geeft zorgorganisaties inzicht in waar men staat op het gebied van aanbod en organisatie in de palliatieve zorg. Daarnaast geeft deze een gericht beeld over waar verbetering mogelijk is. Door de Zelfevaluatie kunnen zorgorganisaties op netwerkniveau bevindingen uitwisselen en van elkaar leren.
De Zelfevaluatie geeft richting bij implementatie van het Kwaliteitskader. De Zelfevaluatie is geen keurmerk of accreditatieprogramma, maar een instrument voor bewustwording en zelfreflectie.
Opbouw
De Zelfevaluatie start met een algemene vragenlijst. Hierin worden enkele kenmerken van de organisatie uitgevraagd. Daarna volgt een algemeen hoofdstuk over de Kernwaarden en principes met uiteenzetting van deze begrippen. De volgende hoofdstukken bestaan uit een selectie van domeinen uit het Kwaliteitskader met vragen. Deze hebben betrekking op waarden, wensen en behoeften van patiënten in de palliatieve fase en hun naasten.
Door intern te discussiëren over de beantwoording van de vragen, krijgt men zicht op waar de organisatie staat op het gebied van palliatieve zorg, wat de sterke punten zijn en waar verbetering nodig is.
Zelfevaluatie in een zorgorganisatie
1. Oriëntatie
Onderstaande documenten kunnen gebruikt worden om de Zelfevaluatie te verkennen:
- Factsheet Zelfevaluatie
- Voorbeeldpresentatie Zelfevaluatie Palliatieve Zorg
- Handreiking Zelfevaluatie
- Stappenplan voor netwerkcoördinatoren die gaan werken met de zelfevaluatie
- Veelgestelde vragen Zelfevaluatie Palliatieve Zorg
- Aanmelding digitaal instrument Zelfevaluatie
2. Uitvoering
Voor het verkrijgen van het instrument Zelfevaluatie neemt de organisatie contact op met de eigen coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg. De vragen uit de Zelfevaluatie worden beantwoord door een multidisciplinaire werkgroep en daarbij wordt gebruik gemaakt van:
- Ervaringen, ingebracht door de werkgroep
- Tien dossiers van niet onverwacht overleden patiënten
- Beleidsdocumenten
Ondersteunende documenten zijn:
- Stappenplan voor netwerkcoördinatoren die gaan werken met de Zelfevaluatie
- Zelfevaluatie Palliatieve Zorg als hulpmiddel binnen het kwaliteitssysteem van een organisatie
3. Vervolg
Na het invullen kan een rapport met uitkomsten worden gegenereerd uit de digitale tool. Zie een anoniem voorbeeld van een rapport 'Rapport uitkomsten Zelfevaluatie Palliatieve Zorg, gegenereerd uit Exata'.
Met behulp van dit rapport en het format 'Analyse uitkomsten Zelfevaluatie Palliatieve zorg. Conclusies en aanbevelingen' (ook beschikbaar als Word-versie) kan een document opgesteld worden met de uitkomsten en concrete verbetervoorstellen.
Bij het doorvoeren van verbeteringen op het gebied van deskundigheidsbevordering kan 'Hoe verder na het invullen van de gids Zelfevaluatie Palliatieve Zorg' behulpzaam zijn.
Zelfevaluatie in de huisartsenpraktijk
Er is een Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen ontwikkeld om huisartsen inzicht te geven in waar gerichte verbetering van palliatieve zorg kan plaatsvinden in de eigen huisartsenpraktijk. Ga voor meer informatie hierover naar het hulpmiddel Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsen op Palliaweb.
Ervaringen uit de praktijk
Informatieve video’s over de Zelfevaluatie in diverse zorgsettingen:
Ziekenhuis
Verpleeghuis
Thuiszorg
Gehandicaptenzorg
Meer informatie
Voor meer informatie neem contact op met de netwerkcoördinator van het eigen Netwerk Palliatieve Zorg of met de landelijke werkgroep Zelfevaluatie.