Onderwijsmaterialen

Onderwijsmaterialen

In de toolbox op deze pagina vind je een breed scala aan praktisch onderwijs- en achtergrondmateriaal om te gebruiken bij onderwijs en opleidingen over palliatieve zorg. Je kunt het materiaal meteen toepassen in de praktijk. Met de filters zoek je gericht naar materialen toegespitst op jouw onderwijs. Het materiaal is ingebracht door collega’s uit het veld en beoordeeld door de Screeningscommissie onderwijs palliatieve zorg

Op grond van kwaliteit, creativiteit of originaliteit van het materiaal lichten we onderwijsmateriaal uit. Dat zie je als er een zonnetje bij staat. Momenteel neemt de screeningscommissie het materiaal door om er op deze manier extra aandacht aan te besteden.

Wil je scholings- of onderwijsmateriaal aanbieden op dit platform? Via onderstaande button dien je een verzoek in bij de screeningscommissie. De commissie beoordeelt het aangeboden materiaal op actualiteit en kwaliteit. Binnen vijf werkdagen hoor je of het materiaal in de toolbox wordt geplaatst.

Bied je scholings- of onderwijsmateriaal aan

Voor vragen, neem contact op met:
Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II)
Laatst geactualiseerd: 10 juni 2024
Filteren
CanMEDs rollen (mbo-hbo | wo)
Fase interprofessioneel zorgproces
Kosten
Opleidingen
Soort onderwijsmateriaal
Soort zorg | Zorgsetting
Zorgdimensie
Palliatief klinisch redeneren: misselijkheid (zelfstudie)
Onderwijsmateriaal
Zelfstudie-opdracht om inzicht te verwerven in diagnostiek en behandeling van misselijkheid, braken en ileus in de palliatieve fase.
Palliatief klinisch redeneren: delier (zelfstudie)
Onderwijsmateriaal
Zelfstudie-opdracht waarin de nadruk ligt op de praktische toepassing van de richtlijn Delier.
Palliatief klinisch redeneren: vermoeidheid (zelfstudie)
Onderwijsmateriaal
Zelfstudie-opdracht om inzicht te krijgen in beloop en mogelijke interventies bij vermoeidheid in de palliatieve fase.
Palliatief klinisch redeneren: angst en depressie (zelfstudie)
Onderwijsmateriaal
Een zelfstudie-opdracht om inzicht te verwerven in de diagnostiek en behandeling van depressie en angst in de palliatieve fase.
Zingeving in de palliatieve zorg (e-learning)
Onderwijsmateriaal
E-learning die handvatten geeft om vragen en dilemma's op het gebied van spiritualiteit en zingeving te herkennen en te begeleiden.
Zorg rond het levenseinde bij mensen met dementie (website)
Onderwijsmateriaal
Platform met informatie over de laatste levensfase en zorg rond het levenseinde bij mensen met dementie.
Oog voor Naasten (handreiking en brochure)
Onderwijsmateriaal
Methodiek die zorgverleners en zorgteams helpt om stap voor stap zorg vóór en na het overlijden van een dierbare te geven.
FTO-module pijnbestrijding in de palliatieve fase
Onderwijsmateriaal
Deze FTO-module is bedoeld voor huisartsen en apothekers die een FTO-bijeenkomst voorbereiden over pijnbestrijding in de palliatieve fase.
Slaapproblemen in de palliatieve fase
Onderwijsmateriaal
De richtlijn Slaapproblemen in de palliatieve fase is herzien (2023, Pallialine). Het geeft informatie over signalering, diagnostiek en behandeling van slaapproblemen en heeft betrekking op patiënten die in de laatste drie levensmaanden (inclusief de stervensfase) verkeren.
FTO-module Euthanica
Onderwijsmateriaal
Deze FTO-module met bijbehorende presentatie is bedoeld voor huisartsen en apothekers die een FTO-bijeenkomst voorbereiden over euthanatica. De module bevat werkvormen voor een bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur.
Palliatieve zorg en delier (casus)
Onderwijsmateriaal
In deze casus wordt een patiënt besproken die vanwege zijn klinische achteruitgang opgenomen is op de afdeling medische oncologie. Er is verwardheid en onrust opgevallen. De zorgverlener, arts of verpleegkundige/verpleegkundig specialist (al dan niet in een palliatief team) wordt bij deze patiënt in consult gevraagd.
FTO-casuïstiek Palliatieve zorg en cultuurverschillen
Onderwijsmateriaal
De FTO-casuïstiek is bedoeld voor huisartsen en apothekers die in een FTO-bijeenkomst aandacht willen besteden aan de voorlichting en zorg in de palliatieve fase aan mensen met een niet-westerse achtergrond en/of mensen met andere (culturele) opvattingen.
FTO-module Palliatieve sedatie
Onderwijsmateriaal
Deze FTO-module met bijbehorende presentatie is bedoeld voor huisartsen en apothekers die een FTO-bijeenkomst voorbereiden over palliatieve sedatie. Het programma in deze module richt zich op de uitvoering van en samenwerking rond palliatieve sedatie
FTO-module Delier in de palliatieve fase
Onderwijsmateriaal
Deze FTO-module is bedoeld voor huisartsen en apothekers die een FTO-bijeenkomst voorbereiden over een delier in de palliatieve fase. De module bevat werkvormen voor een bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur.
FTO-module Klachten in de palliatieve fase
Onderwijsmateriaal
De FTO-module met bijbehorende presentatie is bedoeld voor huisartsen en apothekers die een FTO-bijeenkomst voorbereiden over klachten in de palliatieve fase. De module bevat werkvormen voor een bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur.
Het gebruik van meetinstrumenten in de palliatieve zorg (video)
Onderwijsmateriaal
Video over het gebruik van meetinstrumenten in de palliatieve fase. De video is te gebruiken als achtergrondmateriaal in het onderwijs.
Proactieve zorgplanning (advance care planning) bij een patiënt met Parkinson (casus)
Onderwijsmateriaal
Casus over een patiënt van middelbare leeftijd met Parkinson met focus op op de vier dimensies ten behoeve van proactieve zorgplanning (advance care planning).
Ethische aspecten van euthanasie (les)
Onderwijsmateriaal
Zelfstudie-opdracht, werkgroepdocument en een presentatie waarmee studenten een persoonlijke visie kunnen vormen rondom euthanasie en inzicht krijgen in de feitelijke procedure en praktijk.
Dood in de Bijlmer (video)
Onderwijsmateriaal
Cultuur neemt een belangrijke rol in binnen de palliatieve zorg. Via deze filmopdracht nemen studenten een kijkje in de rouwrituelen van meerdere culturen.
Depressie bij kanker in de palliatieve fase (casus)
Onderwijsmateriaal
Casus over een vrouw met depressie bij kanker in de palliatieve fase. In de casus staat de richtlijn Depressie in de palliatieve fase (2022) centraal.
Bied je scholing of opleiding aan
Verbeter het onderwijs palliatieve zorg en deel een scholing of opleiding voor publicatie op Palliaweb. Vul op deze pagina de vereiste velden in om je aanbod in te dienen.