FTO-module Klachten in de palliatieve fase
- Aanbieder Instituut Verantwoord Medicijngebruik
- Soort materiaal achtergrondmateriaal, casuïstiek, oefenmateriaal
- Opleiding basisarts niveau 7, huisarts, kaderarts palliatieve zorg, specialist ouderengeneeskunde
- CanMEDs rol reflectieve EBP professional | kennis en wetenschap, samenwerkingspartner | samenwerken
- Kosten nee
De FTO-module met bijbehorende presentatie is bedoeld voor huisartsen en apothekers die een FTO-bijeenkomst voorbereiden over klachten in de palliatieve fase. De module bevat werkvormen voor een bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur. Het programma in deze module richt zich op een drietal klachten die zich voor kunnen doen bij patiënten in de palliatieve fase van hun ziekte:
- obstipatie door gebruik van opioïden
- hik
- chronische jeuk
De deelnemers bespreken deze drie onderwerpen in het FTO met behulp van diverse werkvormen. Aan de hand van een casus bespreken ze opioïd-geïnduceerde obstipatie en de daarvoor beschikbare geneesmiddelen. De achtergronden en (medicamenteuze) behandelmogelijkheden van hik in de palliatieve fase komen aan bod in een kennistoets. Door het maken van een mindmap krijgen de deelnemers inzicht in oorzaken en behandeling van chronische jeuk in de palliatieve fase. Tot slot maken ze afspraken op basis van de besproken aandachts- en verbeterpunten en vertalen deze naar meetbare resultaatdoelstellingen. De inhoud van deze FTO-module is voornamelijk gebaseerd op de interdisciplinaire richtlijnen over klachten in de palliatieve fase uitgegeven door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Leerdoelen
De deelnemers (vooral huisartsen en apothekers) aan het farmacotherapie-overleg (FTO)
- Kennen de aandachtspunten en behandeling bij opioïd-geïnduceerde obstipatie
- Kennen de medicamenteuze behandelmogelijkheden van hik in de palliatieve fase
- Kennen de oorzaken en basisbehandeling van chronische jeuk in de palliatieve fase
- Maken farmacotherapeutische afspraken over de behandeling van klachten in de palliatieve fase
Dit materiaal is door de screeningscommissie van Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O²PZ) aangemerkt als geschikt achtergrondmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing.