Onderwijsmaterialen

Onderwijsmaterialen

In de toolbox op deze pagina vind je een breed scala aan praktisch onderwijs- en achtergrondmateriaal om te gebruiken bij onderwijs en opleidingen over palliatieve zorg. Je kunt het materiaal meteen toepassen in de praktijk. Met de filters zoek je gericht naar materialen toegespitst op jouw onderwijs. Het materiaal is ingebracht door collega’s uit het veld en beoordeeld door de Screeningscommissie onderwijs palliatieve zorg

Op grond van kwaliteit, creativiteit of originaliteit van het materiaal lichten we onderwijsmateriaal uit. Dat zie je als er een zonnetje bij staat. Momenteel neemt de screeningscommissie het materiaal door om er op deze manier extra aandacht aan te besteden.

Wil je scholings- of onderwijsmateriaal aanbieden op dit platform? Via onderstaande button dien je een verzoek in bij de screeningscommissie. De commissie beoordeelt het aangeboden materiaal op actualiteit en kwaliteit. Binnen vijf werkdagen hoor je of het materiaal in de toolbox wordt geplaatst.

Bied je scholings- of onderwijsmateriaal aan

Voor vragen, neem contact op met:
Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II)
Laatst geactualiseerd: 10 juni 2024
Filteren
CanMEDs rollen (mbo-hbo | wo)
Fase interprofessioneel zorgproces
Kosten
Opleidingen
Soort onderwijsmateriaal
Soort zorg | Zorgsetting
Zorgdimensie
Oog voor Naasten (handreiking en brochure)
Onderwijsmateriaal
Methodiek die zorgverleners en zorgteams helpt om stap voor stap zorg vóór en na het overlijden van een dierbare te geven.
Gezamenlijke besluitvorming (workshop)
Onderwijsmateriaal
Powerpointpresentatie en programma voor het geven van de workshop 'Gezamenlijke besluitvorming'. De focus van de workshop ligt op het proces van gezamenlijke besluitvorming, attitude en informatie-uitwisseling. De workshop gezamenlijke besluitvorming is één van de acht workshops.
Zorg rondom het einde van het leven (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop die deel uitmaakt van palliatieve zorg (workshops), met daarin onder meer aandacht voor tijdig spreken over het levenseinde, het markeren van de stervensfase, palliatieve sedatie en vocht en voeding.
Slechtnieuwsgesprek (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop bestaande uit drie onderdelen: voorbereiden slechtnieuwsgesprek, het brengen van slecht nieuws en nabespreken slechtnieuwsgesprek. De workshop maakt als module deel uit van de reeks palliatieve zorg (workshops).
Effectieve communicatie (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop in drie onderdelen: (Actief) Luisteren, Stiltes en Empathie. De workshop maakt als module deel uit van palliatieve zorg (workshops).
Introductie palliatieve zorg (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop bestaande uit vier onderdelen: Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland, Generalist en specialist, Markering palliatieve fase en Meetinstrumenten in de palliatieve zorg. De workshop maakt als module deel uit van palliatieve zorg (workshops).
Palliatieve zorg (workshops)
Onderwijsmateriaal
De workshop palliatieve zorg zijn bedoeld voor zorgverleners die werken met patiënten in de palliatieve fase en kennis en vaardigheden willen opdoen over de essenties binnen de palliatieve zorg. Er zijn acht workshop waarin aandacht wordt besteed aan: wat is palliatieve zorg, markeren, gezamenlijke besluitvorming, slechtnieuwsgesprek, over- en onderbehandelen, de laatste levensfase, rouwmodellen en over hoe de zorgverlener zichzelf staande houdt.
FTO-module Euthanica
Onderwijsmateriaal
Deze FTO-module met bijbehorende presentatie is bedoeld voor huisartsen en apothekers die een FTO-bijeenkomst voorbereiden over euthanatica. De module bevat werkvormen voor een bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur.
Palliatieve zorg - Een praktische gids voor zorgverleners
Onderwijsmateriaal
'Palliatieve zorg - Een praktische gids voor zorgverleners' is een boek over palliatieve zorg. Het boek is geschreven door Rob Bruntink en Mariska Overman.
Levenseindegesprekken (boek)
Onderwijsmateriaal
Boek dat vragen beantwoordt over het waarom, wanneer, waarover en hoe van levenseindegesprekken, zoals ze door zorgverleners gevoerd kunnen worden met ongeneeslijk zieken en kwetsbare ouderen.
Spirituele zorg, van theorie naar de praktijk van de hospicezorg (lespakket)
Onderwijsmateriaal
Onderwijspakket voor multidisciplinaire teams van vrijwillige en professionele zorgverleners werkzaam in hospices, in hospice-units van verpleeghuizen en hospice-teams in de eerste en tweede lijn over spirituele zorg.
Expertbibliotheek palliatieve zorg (toolkit)
Onderwijsmateriaal
Studenten 'lenen' een expert uit de expertbibliotheek palliatieve zorg. Ze gaan met deze expert in gesprek om een specifieke leervraag te beantwoorden.
Gecompliceerd ontslag en thuiszorgtechnologie (lespakket)
Onderwijsmateriaal
Lespakket over de omstandigheden van gecompliceerd ontslag, procedure tot acuut ontslag en opties voor thuistechnologie in palliatieve setting.
Ik blijf een poosje bij je zitten (video)
Onderwijsmateriaal
Video over een patiënt die leukemie heeft en niet lang meer zal leven. De persoonlijke benadering van de zorgprofessionals wordt hierbij in beeld gebracht.
Richtlijnen Palliatieve zorg voor kinderen
Onderwijsmateriaal
Website met een overzicht van de diverse richtlijnen gericht op palliatieve zorg voor kinderen.
Hoop bij mensen met een korte levensverwachting (handreiking)
Onderwijsmateriaal
Handreiking over omgaan met hoop in de palliatieve fase waarmee het professioneel handelen beter afgestemd kan worden op de behoeften van de patiënt.
Besluitvorming in de palliatieve fase (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop over de methodiek 'Besluitvorming in de palliatieve fase', die zorgverleners helpt adequaat te reageren op problemen in de palliatieve fase, rekening houdend met levensverwachting, prioriteiten en wensen van de patiënt. 
Signalering in de palliatieve fase (workshop)
Onderwijsmateriaal
Workshop voor verzorgenden die binnen zorginstellingen (gaan) werken met de methode 'Signalering in de palliatieve fase'. De workshop biedt concrete handvatten voor het toepassen van de methode en de bijbehorende set signalering.
Signalering in de palliatieve fase (digitale set)
Onderwijsmateriaal
Verzorgenden signaleren vaak als eerste een verandering in conditie of gedrag bij zorgvragers. Goed signaleren draagt in belangrijke mate bij aan goede palliatieve zorg. De denk- en werkmethode 'Signalering in de palliatieve fase' biedt hiervoor concrete handvatten.
Zingeving in de palliatieve fase (video)
Onderwijsmateriaal
Korte animatie over zingeving in de palliatieve fase met onder meer een beknopte samenvatting van het Diamantmodel (Ars Moriendi Model).
Bied je scholing of opleiding aan
Verbeter het onderwijs palliatieve zorg en deel een scholing of opleiding voor publicatie op Palliaweb. Vul op deze pagina de vereiste velden in om je aanbod in te dienen.