Somberheid in de palliatieve fase (artikel)
Onderwijsmateriaal

Somberheid in de palliatieve fase (artikel)

  • Aanbieder Maastricht University, Franca Warmenhoven
  • Soort materiaal achtergrondmateriaal
  • Versie 2014
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), hbo-verpleegkundige niveau 6, mbo-verpleegkundige niveau 4, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), praktijkondersteuner (4), vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Voor vragen, neem contact op met:
Franca Warmenhoven Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 5 januari 2023

Artikel in Huisarts en Wetenschap (2014) over somberheid, verdriet en depressie in de palliatieve fase. Het artikel is gericht op de huisarts, maar ook interessant voor verpleegkundigen. De inhoud van het artikel is nu (2023) nog steeds relevant is. Wel zijn verwijzingen naar bijvoorbeeld DSM IV verouderd.

Dat patiënten in de palliatieve fase somber en verdrietig zijn, is normaal en begrijpelijk. De exclusief psychiatrische blik die zulke somberheid benoemt als ‘depressieve stoornis’ is in zo’n situatie verraderlijk. Deze zou beter verruild kunnen worden voor een bredere, salutogene benadering, die zich niet uitsluitend richt op klachten en risicofactoren, maar ook probeert krachtbronnen aan te boren die de patiënt helpen het verdriet een plaats te geven en ‘gezond te sterven’.
 

Naar het materiaal
 

Licentie

Creative commons: by-nc-sa


Dit materiaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal (2020) en door de screeningscommissie Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) (2021) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Voor vragen, neem contact op met:
Franca Warmenhoven Maastricht University
Laatst geactualiseerd: 5 januari 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.