Handreiking Hoop bij mensen met een korte levensverwachting
Onderwijsmateriaal

Handreiking Hoop bij mensen met een korte levensverwachting

  • Aanbieder Corine Nierop
  • Soort materiaal tekstueel, tool
  • Type bron of lesonderdeel
  • Versie 2018
  • Zorgverlener geestelijk verzorgers, helpenden, huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden
  • CanMEDS zorgverlener
  • EPA's proactieve zorgplanning, stervensfase
Contactpersoon Corine Nierop HMC (Haaglanden Medisch Centrum)
Laatst geactualiseerd: 15 mei 2020

Ondanks de prognose van een ongeneeslijke ziekte kunnen patiënten hoop houden, en uitspraken doen zoals ‘Volgend jaar ga ik een verre reis maken in Zuid-Amerika’ of ‘Ik kan niet wachten om mijn kleinkind in mijn armen te nemen’. Als verpleegkundige kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. De patiënt weet toch dat hij dit niet meer mee zal maken? Ontkent de patiënt zijn prognose, en moet je hem dan niet beter informeren?

Verpleegkundige specialist Corine Nierop doet onderzoek naar het onderwerp 'hoop in de palliatieve fase' en schreef een handreiking voor zorgverleners. De handreiking biedt inzichten in processen die spelen bij mensen met kanker en hun zorgverleners, zodat het professioneel handelen meer afgestemd kan worden op de behoeften van de patiënt.

De handreiking is te gebruiken als ondersteunend materiaal bij een les over de laatste levensfase.
 

Naar het materiaal
 

Dit onderwijsmateriaal is door de projecten Pasemeco en/of Edupal aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieelonderwijs.

Contactpersoon Corine Nierop HMC (Haaglanden Medisch Centrum)
Laatst geactualiseerd: 15 mei 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!