Gesignaleerd in de media #51
Nieuws3 april 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #51

Nieuws 3 april 2024

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in laatste levensfase 

Dr. Laurien Ham besteedt in haar proefschrift aandacht aan de vaak onderbelichte groep: de naasten van mensen met ongeneeslijke kanker. Het onderzoek belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. Lees meer over het onderzoek op de website van IKNL

Huisartsen falen in streven om beter medicatie voor te schrijven in laatste levensfase 

Het lukt huisartsen nauwelijks om mensen in de laatste levensfase beter medicijnen voor te schrijven, terwijl er zeker ruimte voor verbetering is. Zo daalt het aantal herhaalrecepten voor medicatie “van twijfelachtige klinische waarde” nauwelijks, blijkt uit onderzoek van Nivel.

Je verzekerd weten van een goed levenseinde 

Palliatieve zorg wordt in principe door meerdere zorgverleners geleverd, en deze zorgverleners werken – met de patiënt en diens naasten - nauw samen. Voor een goede samenwerking is het nodig dat alle partijen tijdig met elkaar in gesprek gaan. Hoe dat goed kan, laten zorgverzekeraar CZ en zorgprofessionals in de 1e en 2e lijn in de Mijnstreek (Limburg) zien. Lees meer.

Tijdig nadenken over het levenseinde 

“Een belangrijke drijfveer van mij is mensen tijdig te laten nadenken over het levenseinde. Dat kan ervoor zorgen dat mensen niet in een situatie terechtkomen die zij niet hadden gewild. Dat komt helaas nogal eens voor.“ Lees de blog op de website van de NVVE.

Laatst geactualiseerd: 3 april 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.