Nieuws

Filteren
Thema's
Zorgaanbod
Zorgverleners
Zorgvragers
Ziekte en symptomen
Ziektefasen
Organisatie van zorg
Instrumenten
Onderhoud aan Palliaweb op dinsdag 8 december
Nieuws03-12-2020
Er staat een flinke update van Palliaweb voor de deur, met een aantal nieuwe functionaliteiten en een wat aangepaste vormgeving. Deze update wordt aanstaande dinsdag 8 december uitgerold. Gedurende deze dag kan het zijn dat de website, of delen daarvan, niet helemaal goed werken of er niet goed uitzien.
Cindy van den Berg-Verberkt wint Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek
Nieuws09-11-2020
Cindy van den Berg-Verberkt werd op het Nationaal Congres Palliatieve Zorg uitgeroepen tot winnaar van de Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek. Ze kreeg de prijs voor haar publicatie ‘Effect of Sustained-Release Morphine for Refractory Breathlessness in Chronic Obstructive Pulmonary Disease on Health Status’.
Eerste Palliactief Award voor Alexander de Graeff
Nieuws05-11-2020
Internist-oncoloog Alexander de Graeff ontving tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg 2020 de eerste Palliactief Award. Het juryrapport roemt zijn vele activiteiten binnen de palliatieve zorg.
Onderzoek naar de mate waarin burn-out voorkomt onder zorgprofessionals in de palliatieve zorg
Nieuws29-10-2020
​Burn-out onder zorgprofessionals krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht en lijkt een groeiend probleem. Om zicht te krijgen op de mate waarin burn-out voorkomt onder zorgprofessionals die palliatieve zorg verlenen is een systematisch literatuur onderzoek gedaan.
Lancering leidraad voor het proces en uniform vastleggen van proactieve zorgplanning
Nieuws22-10-2020
In de COVID-19-pandemie wordt het belang van proactieve zorgplanning en de goede vindbaarheid en overdracht van behandelwensen eens te meer duidelijk. De leidraad voor het proces en het uniform vastleggen van proactieve zorgplanning biedt een overzicht van stappen om tot individuele behandelwensen en -grenzen te komen.
Rob van Dam nieuwe bestuurder Fibula
Nieuws19-10-2020
Rob van Dam is per 15 oktober 2020 benoemd tot nieuwe bestuurder van Fibula. Rob kan met zijn ruime ervaring in de zorg en zijn grote relevante netwerk een waardevolle bijdrage kan leveren aan het uitvoeren van de missie van Fibula, reden waarom de organisatie blij is met zijn komst.
Animatie Subsidie voor begeleiding thuis bij levensvragen, rouw en verlies
Nieuws14-10-2020
Gezinnen die behoefte hebben aan een rouw- en verliesbegeleider kunnen een beroep doen op de subsidieregeling voor begeleiding thuis bij levensvragen, rouw en verlies. Met de subsidie kan snel een specialist worden ingeschakeld die zich richt op zowel kind als gezin.
Amper verbetering in overleving bij uitgezaaide kanker
Nieuws05-10-2020
Jaarlijks krijgen 38.000 mensen in Nederland te horen dat zij uitgezaaide kanker hebben. De overleving van deze groep patiënten is de afgelopen tien jaar amper verbeterd. Daarom is het belangrijk om ook bij een curatieve behandeling al te spreken over wensen rondom de zorg in de laatste levensfase, aldus IKNL.
Vertrek Jessica Bruijnincx als bestuurder PZNL
Nieuws29-09-2020
Jessica Bruijnincx vertrekt per 1 november bij PZNL. Na ruim drie jaar met veel energie aan de oprichting en ontwikkeling van PZNL te hebben gewerkt, vindt zij het tijd dat iemand met nieuwe energie en ideeën het stokje overneemt.
Hulpmiddel voor palliatieve zorg voor patiënten met hartfalen (I-HARP) gelanceerd
Nieuws28-09-2020
Mede door de onzekere prognose en het fluctuerende verloop van hartfalen wordt vaak onvoldoende tegemoetgekomen aan de palliatieve zorgbehoeften van patiënten met deze aandoening. De vandaag gelanceerde I-HARP helpt zorgverleners om deze behoeften bij patiënten tijdig te herkennen en richting te geven aan de benodigde zorg.
Digitale beslisboom ondersteunt zorgverleners bij behandeling van pijn bij kanker
Nieuws28-09-2020
Om zorgverleners te ondersteunen bij de behandeling van pijn bij kanker is een praktische digitale beslisboom ontwikkeld. Het doorlopen van de stappen in de beslisboom helpt zorgverleners om de juiste overwegingen en keuzes te maken in de behandeling van pijn bij kanker.
Filmpje over belang persoonlijke benadering bij dementie van project DEDICATED
Nieuws21-09-2020
Het project DEDICATED lanceert een korte film waarin het belang van een persoonlijke benadering bij mensen met dementie treffend wordt weergegeven. De film is goed te gebruiken als educatief materiaal voor bijvoorbeeld verpleegkundigen en verzorgenden.
Basisscholing Palliatieve Zorg FiniVita bekroond met Comenius EduMedia Award 2020
Nieuws15-09-2020
De Basisscholing Palliatieve Zorg, ontwikkeld voor én door zorgprofessionals, is op vrijdag 11 september 2020 bekroond met de prestigieuze Comenius EduMedia Award 2020.
Factsheet Feiten en cijfers: Voorschrijven van medicatie door de huisarts
Nieuws09-09-2020
Het derde uit de serie van (vooralsnog) drie factsheets met feiten en cijfers over aanbod van palliatieve zorg in Nederland is gereed. Dit factsheet gaat over het voorschrijven van pijnmedicatie door de huisarts en co-analgetica in de laatste drie levensmaanden.
Wie wordt de winnaar van de ‘Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact 2020’?
Nieuws24-08-2020
De Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact wordt jaarlijks uitgereikt aan het product/instrument dat de grootste potentie heeft om de palliatieve zorg te verbeteren. De prijs is een initiatief van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Amsterdam UMC.
Bij vooruitkijken is hulp welkom: Trendanalyse Palliatieve Zorg
Nieuws24-07-2020
Welke trends en ontwikkelingen komen er de volgende 10 jaar op ons af en welke impact heeft dit op het veld van palliatieve zorg in Nederland? De Trendanalyse Palliatieve Zorg helpt bij het krijgen van overzicht over relevante ontwikkelingen rondom palliatieve zorg.
Handreiking financiering palliatieve zorg 2021 verschenen
Nieuws23-07-2020
Vandaag verschijnt de Handreiking financiering palliatieve zorg 2021. Deze handreiking helpt de zorgprofessional door de structuur en regelgeving rondom financiering van de palliatieve zorg voor 2021 op een rij te zetten en deze te koppelen aan mogelijkheden voor declaratie.
Zorg voor zorgenden tijdens corona: ervaringen van een teamleider/verpleegkundige in een verpleeghuis
Nieuws23-07-2020
Jolanda is teamleider en verpleegkundige in een verpleeghuis met twee somatische afdelingen en twee afdelingen voor geriatrische revalidatie. Ze was net als teamleider gestart toen het huis werd overvallen door corona. Ze vertelt over haar ervaringen uit die periode.
Zorgverlener heeft vaak behoefte aan sparren met specialist in palliatieve zorg
Nieuws21-07-2020
Naast advies van farmacologische aard, zoeken zorgverleners vaak ook een sparringpartner in de specialist palliatieve zorg als ze om consultatie vragen. Dat blijkt uit cijfers van IKNL, dat onderzocht welk soort vragen zorgverleners het vaakst hebben wanneer zij consultatieteams benaderen
Introductie landelijk telefoonnummer zingeving en levensvragen
Nieuws16-07-2020
Iedereen die met ziekte, verlies of kwetsbaarheid te maken krijgt, kan vragen hebben. Wat betekent dit voor mij? Hoe kan ik verder? Waar ontleen ik kracht aan? Vanaf nu kan iedereen die over deze levensvragen wil praten bellen naar 085-0043063 om gesprekken met een geestelijk verzorger thuis aan te vragen.
Wij vinden kennis belangrijk Draag bij aan de verbetering van dit platform en deel hier jouw kennis, tips en tools! Of geef je op voor de PZNL-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van palliatieve zorg.