Gesignaleerd in de media #60
Nieuws6 augustus 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #60

Nieuws 6 augustus 2024

Kamervragen over euthanasie bij psychische ziekte

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld naar aanleiding van de recente commotie rondom euthanasie bij psychische ziekten. De discussie laaide op na een mediabericht over de uitvoering van euthanasie bij een patiënt met psychische problemen. Kamerleden willen meer duidelijkheid over de procedures en ethische afwegingen die hierbij komen kijken. Er wordt specifiek gevraagd om een toelichting op de richtlijnen en de zorgvuldigheidseisen die gehanteerd worden bij het beoordelen van euthanasieverzoeken van psychiatrische patiënten. Lees het volledige artikel op medischcontact.nl.

Samenwerking bij palliatieve zorg leidt tot minder IC- en ziekenhuisopnames

Bij initiatieven waar ziekenhuizen, huisartsen en de thuiszorg intensief samenwerken krijgt een patiënt meer passende zorg in de laatste levensfase. Dertig dagen voor overlijden hebben patiënten minder te maken met IC- en ziekenhuisopnames, worden minder behandeld met chemotherapie en overlijden patiënten minder vaak in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van Chantal Pereira (IKNL) en collega’s, dat gepubliceerd is in het International Journal of Integrated Care. Meer informatie hier.

Innovatie in ouderenzorg: ontwikkeling toekomstbestendig model

Vilans heeft een nieuw model ontwikkeld voor toekomstbestendige ouderenzorg, gericht op het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van zorgdiensten voor ouderen. Dit model biedt richtlijnen en best practices om zorgorganisaties te helpen bij het inspelen op de groeiende en veranderende zorgbehoeften van de vergrijzende bevolking. Door middel van innovatieve aanpakken en samenwerking tussen zorgverleners, beoogt Vilans de ouderenzorg duurzaam en veerkrachtig te maken. Hier meer over het model.

In de nabije toekomst een robothart?

Van een genetisch gemodificeerd varkenshart tot steunhart, donorhart en robothart: de ontwikkelingen rondom oplossingen voor het eindstadium van hartfalen gaan razendsnel. Toch is het gouden ei nog steeds niet gevonden. Jolanda Kluin, afdelingshoofd hartchirurgie in het Erasmus MC, vertelt over de uitdagingen bij het nabootsen van een hart. Zo staat de ontwikkeling van een robothart, geïnspireerd door de bewegingen van een octopus, op het punt een doorbraak te bereiken. Lees meer op hartpatienten.nl.

AI en MS-patiënten: MedTech startup ziet kansen

Medtech startup Orikami heeft zijn AI-oplossing voor gepersonaliseerde gezondheidszorg gepresenteerd tijdens de VN-bijeenkomst in New York. De technologie, ontwikkeld om MS-patiënten beter te monitoren en behandelen, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om ziekteprogressie nauwkeurig te volgen. Deze innovatieve aanpak belooft niet alleen effectievere behandelingen, maar ook een betere kwaliteit van leven voor patiënten wereldwijd. Lees meer over deze baanbrekende presentatie hier.

 

Laatst geactualiseerd: 6 augustus 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.