Gesignaleerd in de media #59
Nieuws23 juli 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #59

Nieuws 23 juli 2024

Laten we de onherroepelijke dood demedicaliseren

Het leven is eindig. Dat is de grootste zekerheid die we hebben als we eraan starten. De rest is gissen. Maar op de één of andere manier lijken we deze garantie van het leven te vergeten. Of weg te stoppen. Te ontkennen. En als het eraan dreigt te komen dan rennen we massaal de medische wereld in. Met een grote maatschappelijke kostenpost tot gevolg. Susanne van der Velde blogt erover, lees meer op medischcontact.nl.

De kracht van... Niets doen

'Artsen leren om probleemgericht te werken en tot actie over te gaan. Maar actieve behandeling is niet altijd de juiste behandeling.' Aldus oncologisch chirurg Schelto Kruijff in deze aflevering van de Groene Podcast. In deze aflevering bespreekt nabestaande Marry samen met Schelto en Evelyn (huisarts i.o.) over het proces van haar man Leen, en hoe hij overleed aan darmkanker. Luister de aflevering "De kracht van... Niets doen" hier.

De laatste zomer, NPO Radio 5

Joy zet alles opzij om haar terminaal zieke moeder nog één onvergetelijke laatste zomer te bezorgen. Podcastmaker Lotte van Gaalen volgt moeder en dochter tijdens deze zomer op de voet en probeert hun relatie te ontrafelen.

Aan het begin van de zomer vraagt Joy Lotte om hulp. Joy’s moeder Tammy is een actieve vrouw van 59. De twee zijn erg close. Nu heeft Tammy in één klap de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker. De artsen geven haar aanvankelijk nog een jaar. Joy wil graag geluidsopnames maken van hun laatste maanden samen en vraagt Lotte, die podcastmaker is, om hier een montage van de maken. Beluister de podcast.

Noodzaak van palliatieve zorg in het sociaal domein

Ondersteuning vanuit het sociaal domein – formeel en informeel – is tijdens de laatste levensfase minstens zo belangrijk als medische zorg. Joachim Cohen en Trudy Schutter vertellen over de noodzaak van palliatieve zorg in het sociaal domein en hoe die zorg in Nederland en Vlaanderen nu geregeld is. Ga naar het artikel in ZonMw

Levenseinde door stoppen met eten en drinken ook voor 60-minners 

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 700 mensen door bewust te stoppen met eten en drinken. Tot nu toe werd deze methode afgeraden voor mensen jonger dan 60 jaar, maar die leeftijdsgrens vervalt nu in de nieuwe richtlijn van artsenfederatie KNMG. Lees meer hierover in het NOS artikel.

Laatst geactualiseerd: 23 juli 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.