Stimuleringsregeling Organiseren bijeenkomsten voor Proactieve zorgplanning bij (beginnende) dementie
Nieuws4 januari 2024
Nieuws

Stimuleringsregeling Organiseren bijeenkomsten voor Proactieve zorgplanning bij (beginnende) dementie

Nieuws 4 januari 2024

Samenwerking tussen de dementienetwerken en de Netwerken Palliatieve Zorg (NPZ) kan helpen om proactieve zorgplanning binnen de dagelijkse zorgpraktijk voor mensen met (beginnende) dementie te verbeteren. Daarom is er een stimuleringsregeling om bijeenkomsten te organiseren waar zowel het dementienetwerk als het NPZ gebruik van kan maken.

Wanneer mensen op tijd nadenken over hun waarden, wensen en behoeften voor de laatste levensfase is de kans groter dat zij passende zorg krijgen. Voor mensen met beginnende dementie is deze proactieve zorgplanning (PZP) aan de orde vanaf het moment van de diagnose.  

Meer bewustwording

Uit onderzoek blijkt dat PZP nog onvoldoende is ingebed in de dagelijkse zorgpraktijk. Gebrek aan bewustwording, kennis en transmurale samenwerking spelen daarbij een rol. Niet voor niets is PZP een van de vier kernaanbevelingen van de Zorgstandaard Dementie

Samenwerking

Goede samenwerking tussen de dementie-netwerken en de Netwerken Palliatieve Zorg (NPZ) kan helpen om de toepassing van proactieve zorgplanning binnen de dagelijkse zorgpraktijk voor mensen met (beginnende) dementie te verbeteren. 
 
Onlangs is door Dementie Netwerk Nederland een handreiking voor ketenregisseurs en netwerkcoördinatoren opgesteld. Daarin wordt aanbevolen om met alle betrokkenen de huidige situatie in kaart te brengen en vervolgens met een werkgroep een plan te maken om naar de gewenste situatie toe te werken. 
 
Het in kaart brengen van de huidige situatie en het maken van een plan vergt afstemming en betrokkenheid van (zorg)aanbieders in de regio. De organisatie van inspirerende bijeenkomsten is daarvoor een middel. 

Stimuleringsregeling voor bijeenkomsten

Daarom maakt het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ II) deze regionale bijeenkomsten mogelijk. De NPPZ II- regeling voor het organiseren van bijeenkomsten is een laagdrempelige, op vertrouwen gebaseerde regeling, waarbij bescheiden bedragen worden toegekend (maximaal € 500 per bijeenkomst) aan een dementienetwerk in samenwerking met een NPZ, die lokaal één of twee van deze bijeenkomsten willen organiseren.

Ook deelnemen aan de stimuleringsregeling?

Wilt u ook met uw netwerk gebruik maken van de stimuleringsregeling? Ga voor de voorwaarden en aanmelden naar de pagina ‘Stimuleringsregeling Organiseren bijeenkomsten voor Proactieve zorgplanning bij (beginnende) dementie'

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over de stimuleringsregeling en hoe je je kunt aanmelden, ga naar NPPZ II.

 

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 4 januari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.