Gesignaleerd in de media #35
Nieuws9 januari 2023
Nieuws

Gesignaleerd in de media #35

Nieuws 9 januari 2023

Verpleeghuis als tijdelijk verblijf

Jannie Nijlunsing, bestuurder De Hoven, stelt dat vroegtijdig nadenken over nieuwe vormen van zorg voor ouderen in de laatste fase van hun leven erg belangrijk is. Nijlunsing: ‘Na het opheffen van de verzorgingshuizen wordt nu ook het mes gezet in de verpleeghuizen. Het kabinetsbeleid gaat ervan uit dat familie, omwonenden en vrijwilligers gaan zorgen voor de ouderen. Dit zal een grote uitdaging worden voor de zorgbehoeftige ouderen.’ Lees er meer over in dit artikel op Zorgvisie of in dit artikel van Trouw.

Betrek vrijwilligers bij de palliatieve terminale zorg

De inzet van vrijwilligers in de terminale fase kan helpen om mensen een waardige laatste periode te geven. Helemaal nu er personeelstekorten in de zorg zijn. Vrijwilligers zouden vaker en meer ingezet moeten worden, vooral in de thuissituatie. Hiervoor pleit Carla Aalderink, directeur VPTZ Nederland, in dit artikel op Skipr.

Sterven voor gevorderden

In deze blog vertelt Inge Roes over haar ervaringen als verpleegkundig specialist palliatieve zorg: ‘Dit is sterven voor gevorderden, niet geschikt voor kinderen. Zo mag dit afscheid niet zijn. Hier is mijn rol, aanwezigheid en expertise van belang. Hier kan ik verschil maken, voor nu maar ook voor later.’

Leer studenten dat palliatieve zorg voor LHBTI+ verbetert door veiligheid en sensitief communiceren

Ongeveer tien procent van de bevolking is niet-heteroseksueel. Er zou daarom aandacht in het onderwijs over palliatieve zorg moeten zijn voor deze doelgroep. Hiervoor pleiten longarts Karin Pool en anesthesioloog i.o. Kay Kistemaker. Het artikel is te lezen op de website van O²PZ.

In godsnaam dokter, til ons op

Medisch Contact publiceerde een column van Anita Kaemingk over het gedicht ‘Gebed voor een arts’. Kaemingk, neuropsycholoog en zelf ernstig ziek, vertelt: ‘Perquins woorden brachten mij naar een ziekenhuiskamer. Naar de stilte die volgde op een gesprek dat zojuist had plaatsgevonden. Ik zat in een hoekje van haar hoofd en zag de koortsachtige drukte waarmee ze haar wanhoop probeerde weg te denken. Op zoek naar hoop.’

Toolbox en training voor zorgverleners van patiƫnten met ernstige COPD

ZonMw publiceert een artikel over palliatieve zorg bij COPD. Binnen het project COMPASSION is een toolbox ‘Passende Palliatieve zorg bij COPD’ ontwikkeld voor zorgverleners. Lees meer over de toolbox en de implementie hiervan op de website van ZonMw.

Iemand vertellen dat hij kanker heeft

Anios chirurgie Berend van Doorn blogt in Medisch Contact over het voeren van een slechtnieuwsgesprek en welke impact zo’n gesprek heeft op hem als zorgverlener.

‘Tekort aan zorg voor ouderen verklaring voor oversterfte’

Een tekort aan zorg voor ouderen kan verklaren waarom de oversterfte maar blijft aanhouden, stelt klinisch geriater Judith Wilmer. Ouderen worden minder goed in de gaten gehouden, waardoor hun klachten niet altijd worden gezien. Bijvoorbeeld bij mensen met dementie. Lees er meer over in dit artikel op Skipr.

Betere spirituele zorg in de palliatieve fase thuis

Mensen in de palliatieve fase hebben meer behoefte aan spirituele zorg, blijkt uit onderzoek. Er zijn daarom drie praktische tools ontwikkeld voor geestelijk verzorgers, hun samenwerkingspartners en cliƫnten. Lees meer over het onderzoeksproject en de tools in dit interview van ZonMw.

Nieuw op Palliaweb en Overpalliatievezorg

 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 9 januari 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.