Publicaties

Publicaties

Filteren
Hoofdonderwerpen
Thema's
Publicatietype
Zorgaanbod
Zorgverleners
Zorgvragers
De dood als olifant in de kamer (Pallium-interview)
Publicatie
Palliatieve zorg richt zich op het levenseinde, maar verliest de dood zelf uit het oog. Filosoof Eric Ettema vindt dat zorgverleners meer oog moeten hebben voor de betekenis die de stervende toekent aan de dood. Daarmee kunnen ze de eenzaamheid van het sterven verlichten.
Rondetafelgesprek: 'Er zit absoluut groei in de bewustwording' (Pallium-interview)
Publicatie
Pallium-interview: Rondetafelgesprek met de redactieleden van Pallium over hun toekomstwensen voor de palliatieve zorg in Nederland. Dit interview is de aftrap van een maandelijks terugkerend Pallium-interview op Palliaweb.
‘De dood is genuanceerd’ (Pallium-interview)
Publicatie
Het leven loslaten in de terminale fase. Soms gaat het bijna vanzelf, maar soms kost het heel veel moeite. Dat beschrijft Cathelijne Verboeket-Crul in haar eerste boek 'Het leven loslaten'. We spraken haar op haar werkplek in Academisch hospice Demeter/AxionContinu.
Leven toevoegen aan de dagen - Sander de Hosson (Pallium-interview)
Publicatie
Pallium-interview: Rob Bruntink interviewt Sander de Hosson over zijn nieuwe boek 'Leven toevoegen aan de dagen', dat hij samen schreef met journalist Els Quaegebeur.
Kleinschalig onderzoek naar de waarde van een app voor thuismonitoring (Pallium-interview)
Publicatie
Kan de Patient Journey App van waarde zijn in de palliatieve zorg? Anesthesiemedewerker Erik Balduk van Treant Zorggroep onderzocht het voor de Master van zijn opleiding Health Informatics. Moraal van het verhaal: zo’n app kan zeker van waarde zijn, maar dan moet er wel serieus werk gemaakt worden van de implementatie.
Waarom palliatieve zorg na een heupfractuur een passende optie kan zijn (Pallium-interview)
Publicatie
Traumachirurg Detlef van der Velde van het St. Antonius Ziekenhuis wil af van die vanzelfsprekendheid. Hij pleit voor de best passende zorg na een heupfractuur: ‘Kwaliteit van leven moet het uitgangspunt zijn.’ 
Jolanda Roelands schreef boek over beloftes rondom het levenseinde: 'Dit onderwerp raakt bij iedereen een snaar' (Pallium-interview)
Publicatie
Op 20 maart publiceert Jolanda Roelands het boek Beloofd is beloofd?! Beloftes rondom het levenseinde. Roelands is al meer dan 30 jaar bekend met palliatieve zorgverlening
Interview met Rinie Huitema: 'Een patiënt heeft het recht om ‘nee’ te zeggen tegen onze openheid.' (Pallium-interview)
Publicatie
Rinie Huitema is verpleegkundig pijnconsulent en palliatief consulent bij de Treant Zorggroep in Drenthe/Zuidoost-Groningen. Haar werklocatie – het ziekenhuis Scheper in Emmen – ligt nabij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Zij spreekt regelmatig met asielzoekers die ongeneeslijk ziek zijn.
'Ik durfde het gesprek aan, óók omdat ik kennis had over wat er mogelijk is' (Pallium-interview)
Publicatie
Sarah Gagestein is taalstrateeg en framingexpert van het bureau Taalstrategie. Voor PZNL deed ze onderzoek naar de beelden van palliatieve zorg die er in de media bestaan.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.