Visie op transmuraal samenwerken

Visie op transmuraal samenwerken

Het is hierbij essentieel dat het realiseren van een regionale visie en ambitie in gezamenlijkheid wordt besproken en uitgewerkt. Hierbij ontstaat een basis voor samenwerking en richting in de verdere ontwikkeling van transmurale samenwerking. Bij deze ontwikkeling is het belangrijk om zowel zorgprofessionals als ook bestuurders van betrokken organisaties te betrekken. De ambitie maakt de koers helder en geeft nadrukkelijk aan waar de regio naartoe wil.  

Generalistische en specialistische palliatieve zorg   

Alle zorgverleners in Nederland worden in staat geacht palliatieve zorg te bieden aan patiënten en hun naasten, en indien nodig specialistische ondersteuning te vragen.
Om het kwaliteitskader in de breedte toe te kunnen passen in de praktijk is transmurale samenwerking aangewezen. Een belangrijke reden is dat patiënten in de palliatieve fase, in verschillende settingen, zorg en begeleiding nodig hebben. Goede coördinatie van de verschillende vormen van zorg over de muren van die settingen (lees: zowel zorginstellingen als thuissituatie) heen is noodzakelijk. Zo kan er meer continuïteit worden geboden van de juiste zorg op de juiste plaats en dat is voor patiënten en naasten veelal thuis. Dit betekent concreet dat daar waar de patiënt zich bevindt zo veel mogelijk de juiste kennis en expertise beschikbaar is, dat er afspraken zijn gemaakt hoe deze kennis en expertise kan worden ingeroepen en op welke manier de overdracht van zorg plaatsvindt.
Samen met de generalistische zorgverlener biedt het transmuraal team palliatieve zorg zorg zoals in het kwaliteitskader wordt beschreven. We spreken in deze Aanpak bewust over een team als samenwerkingsverband. Uiteraard kan ook op andere manieren transmuraal worden samengewerkt in de lijn van het kwaliteitskader. 

Geen blauwdruk

Met deze Aanpak wil Stichting PZNL de transmurale palliatieve zorg stimuleren via het gebruik van de TAPA$-betaaltitels door zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Tegelijkertijd is elke regio – tot op bepaalde hoogte – anders georganiseerd en kunnen zorgbehoeften anders zijn door bijv. demografische kenmerken.
In de regio Oost-Veluwe wordt bijv. een palliatieve zorg verpleegkundige juist al vroeg in het proces ingezet. Het betreffende zorgpad bevat elementen uit het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland, namelijk vroegtijdige markering en inzet van een palliatieve zorg gespecialiseerde verpleegkundige en proactieve zorgplanning. In deze regio is het zorgaanbieders gelukt om voor het zorgpad maatwerk financiering af te spreken met de grootste zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Zij maken gebruik van de prestatie ‘Ziekenhuis verplaatste wijkverpleging’ (Prestatiecode Vektis 1121). Zie Transmurale inrichting en inzet van de in pz gespecialiseerde zorgverlener bij complexe casuïstiek voor 5 initiatieven, die bijdragen aan de inrichting van de proactieve transmurale inzet van de in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverlener. Deze initiatieven zijn binnen het NPPZ II benoemd als kansrijk en opschaalbaar. Naast de werkwijze beschreven in de TAPA$-prestaties kunnen er andere passende oplossingen bestaan, die aansluiten op de regionale behoeften. Door de jaren heen is echter gebleken dat deze oplossingen vaak projectmatig en daarmee niet toekomstbestendig en opschaalbaar zijn ingericht.
Het inzetten van de experimentele TAPA$-prestaties is bedoeld als tussenstap naar een structurele bekostigingsmogelijkheid van transmurale palliatieve zorg en specialistische ondersteuning op de plek waar de patiënt zich bevindt.

Handige links

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 30 oktober 2024
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.