Gesignaleerd in de media #49
Nieuws5 maart 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #49

Nieuws 5 maart 2024

Erasmus MC heeft Zorgkit Stervensfase voor gelovigen en niet-gelovigen

‘Doodgaan is indrukwekkend en de manier waarop is heel belangrijk’, vertelt internist ouderengeneeskunde en ethicus Rozemarijn van Bruchem-Visser van het Erasmus MC. Ze ontwikkelde de Zorgkit Stervensfase samen met geestelijk verzorger Coco van Beveren. Een praktische hulp in aanvulling op de zorg die geestelijk verzorgers bieden.  Bekijk de video over de Zorgkit Stervensfase.

Kletspakket: Hoe vertel je je kind dat je kanker hebt?

Hoe vertel je je kind dat je kanker hebt? Eén van de moeilijkste dingen die patiënten met kinderen te wachten staat, als de diagnose is gesteld. Om hen te ondersteunen heeft het UMC Utrecht het AYA kletspakket gelanceerd.

‘Ik probeer niet steeds het rauwe kantje te zien’

Wat student Verpleegkunde Jasmijn tijdens haar interne opleiding vooral leerde? Kijken naar wat de patiënt in de laatste levensfase zélf wil. ‘Natuurlijk willen mensen zo lang mogelijk leven, maar de levenskwaliteit van hun laatste dagen is ook belangrijk.’ Lees het interview met Jasmijn student verpleegkunde op de website van het LUMC

Persoonlijk online boek over samenleven met kanker

Hans Snoep maakte een boek ‘In verbinding blijven’ over zijn leven met Karin, die een ongeneeslijke vorm van darmkanker had. Het persoonlijke verhaal gaat niet alleen over de pijnlijke en zware momenten, maar ook over de ‘ontdekkingen en invullingen die ons het leven lichter deden voelen’. Lees In verbinding blijven - het boek.

Opinie: Omarm! (spreken over sterven en het leven omarmen) 

‘Spreken over sterven is in deze tijd in de Nederlandse samenleving verworden tot spreken over het levenseinde.  (…) Sterven is veel meer dan dat en ik houd een pleidooi voor het leven zelf.’ Lees het opiniestuk van Guido Schürmann op de website van Agora.

Laatst geactualiseerd: 5 maart 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.