Knelpunten in de zorg voor mensen met dyspneu in de palliatieve fase: vooral aandacht voor het psychosociale en spirituele domein nodig
Nieuws24 juli 2025
Nieuws

Knelpunten in de zorg voor mensen met dyspneu in de palliatieve fase: vooral aandacht voor het psychosociale en spirituele domein nodig

Nieuws 24 juli 2025

De knelpuntenenquête voor de richtlijn Dyspneu in de palliatieve fase is door 166 zorgverleners ingevuld. Zij zien het signaleren van psychische, sociale en spirituele problemen in de behandeling van dyspneu in de palliatieve fase als het grootste knelpunt.

Aanleiding herziening

De huidige richtlijn Dyspneu in de palliatieve fase is 10 jaar oud.  Sindsdien is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Daarom is een werkgroep gestart met een herziening van deze richtlijn. Zo sluit de nieuwe richtlijn beter aan op de praktijk en de laatste wetenschappelijke inzichten.

Knelpunten

Zorgverleners lieten via de enquête ook weten dat ze aandacht voor communicatie en voorlichting belangrijk vinden en dat ze de keuze voor het al dan niet toedienen van zuurstof als knelpunt ervaren. Alle overige knelpunten zijn gebundeld in de factsheet. Hier vind je ook meer informatie over welke onderwerpen volgens de respondenten terug moeten komen in de herziene richtlijn. Je leest ook hoe dyspneu het dagelijks leven beïnvloedt van vijf geïnterviewde patiënten in de palliatieve fase.

Richtlijnontwikkeling

De richtlijnwerkgroep verwerkt de knelpunten in de nieuwe richtlijn. De verwachting is dat de herziene richtlijn Dyspneu in de zomer van 2026 gereed is. 

Meer informatie

  • De huidige richtlijn Dyspneu uit 2014 vind je hier.
  • Een overzicht van de status van de herziening van richtlijnen vind je hier.
  • De factsheet vind je hier.
Voor vragen, neem contact op met:
Richtlijnen PZNL PZNL
Laatst geactualiseerd: 24 juli 2025
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.