Winnaars Jaarprijs Palliatieve Zorg 2023
Nieuws3 februari 2023
Nieuws

Winnaars Jaarprijs Palliatieve Zorg 2023

Nieuws 3 februari 2023

De winnaars van de jaarprijzen Palliatieve Zorg Onderzoek 2023 en Palliatieve Zorg Impact 2023 zijn Amber Spijkers en Long Alliantie Nederland met de toolbox Passende palliatieve zorg bij COPD. De prijzen werden uitgereikt tijdens het 11de Amsterdam Symposium Palliatieve Zorg op 2 februari 2023.

Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek 2022

Amber Spijkers won met haar onderzoek How doctors manage conflicts with families of critically ill patients during conversations about end-of-life decisions in neonatal, pediatric, and adult intensive care. Gesprekken met zorgverleners en families op de intensive care zijn vaak stressvol. Helemaal als de gesprekken gaan over of de behandeling nog steeds in belang van de patiënt is. Amber heeft in haar studie gesprekken tussen artsen op de neonatale, pediatrische en volwassen intensive care-afdeling en families van ernstig zieke patiënten op audio opgenomen, vanaf het moment dat er twijfels rezen of behandeling nog steeds in het belang van de patiënt was.

Amber identificeerde factoren die een gesprek complex maakt, en als er een conflict ontstond hoe artsen met deze conflicten om gingen. Door in te zoomen op deze gesprekken en de complicerende factoren onderstreept deze studie hoe belangrijk het is dat artsen hun communicatiestrategieën afstemmen op concrete conflictonderwerpen, en op de context- en familiegerelateerde factoren die een specifiek conflict bemoeilijken.

Bekijk de hele publicatie.

Genomineerden

Amber Spijkers won van twee andere genomineerden. In de categorie onderzoek waren dit:

De uitreiking van de prijs door helemaal links voorzitter Bregje Onwuteaka-Philipsen aan rechts van haar winnaar Amber Spijkers.

Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact 2023

Long Alliantie Nederland won de impactprijs met hun toolbox Passende palliatieve zorg bij COPD. In deze online toolbox zijn kennis, handvatten en hulpmiddelen opgenomen voor het verlenen van palliatieve zorg aan patiënten met COPD en hun naasten. Belangrijk want we weten dat mensen met (ver)gevorderde COPD een hoge symptoomlast hebben, met name kortademigheid, vermoeidheid, angst en depressie. Kwaliteit van leven van mensen met (ver)gevorderd COPD is laag. Desondanks is palliatieve zorg bij patiënten met COPD (nog) niet gebruikelijk. De informatie in de toolbox is opgedeeld in zes elementen, en per element staan er hulpmiddelen voor zorgverleners genoemd. Ook staan er folders en video's gericht op patiënten in. 
 
Bekijk de Toolbox op Palliaweb.

Genomineerden

Long Alliantie Nederland won van twee andere genomineerden. In de categorie Impact waren het:

De genomineerden van de jaarprijs Impact met helemaal links winnaar Els Verschuur van Long Alliantie Nederland.

Voor vragen, neem contact op met:
Annicka van der Plas (Amsterdam UMC) Amsterdam UMC
Laatst geactualiseerd: 3 februari 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.