Gesignaleerd in de media #37
Nieuws8 augustus 2023
Nieuws

Gesignaleerd in de media #37

Nieuws 8 augustus 2023

Terminaal zieke patiënten niet naar hospice door weigering zorgverzekeraars

Drie ernstig zieke patiënten uit de huisartsenpraktijk van Loet Birker konden afgelopen maanden niet sterven in het hospice in Dongen. Dat schrijft Omroep Brabant in dit artikel. Niet omdat er geen plek was, maar omdat hun zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met het plaatselijke hospice. 

DEDICATED streeft naar betere palliatieve zorg voor mensen met dementie

In de praktijk blijkt dat mensen met dementie vaak pas laat palliatieve zorg ontvangen. Hierdoor hebben ze onvoldoende stem in belangrijke beslissingen in een verder stadium. Het onderzoeksproject DEDICATED hoopt dit te veranderen. Verpleegkundig specialist Merel de la Combé sprak in dit interview met Judith Meijers, een van de initiatiefnemers van het project, en vroeg haar alles over deze werkwijze.

Rient waakt 's nachts als vrijwilliger bij stervenden: 'ik breng lucht in zware periodes'

In heel Nederland bieden honderden vrijwilligers onder de paraplu van VPTZ Thuis Waken zorg en ondersteuning aan terminaal zieke mensen en hun mantelzorgers. Rient Ploeger (73) is zo’n vrijwilliger. Hij waakt ’s nachts over stervenden in hun eigen vertrouwde omgeving en geeft daarmee ‘zin’ aan zijn pensioen. In dit artikel dat verscheen op in de buurt Nijmegen doet Rient zijn verhaal: 'Het motto is: er zijn'.

Geef mantelzorgers de kans om goed afscheid te nemen

Ongeveer 7 procent van alle mantelzorgers zorgt voor iemand die terminaal ziek is. 'In de laatste levensfase is de zorg vaak zeer intensief, terwijl er vooral ruimte zou moeten zijn om afscheid te nemen' shrijft Carla Aalderink, directeur VPTZ Nederland, in dit artikel. VTPZ Nederland, koepelorganisatie voor vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg, wil dat daar verandering in komt door de positie van de mantelzorger te versterken. 

 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 8 augustus 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.