Gesignaleerd in de media #36
Nieuws25 juli 2023
Nieuws

Gesignaleerd in de media #36

Nieuws 25 juli 2023

Een adembenemende cirkel is rond

In deze blog vertelt Imme Bergman, die bijna 35 jaar heeft gewerkt als huisarts, over haar allereerste en allerlaatste werkdag die opvallend veel overeenkomsten hebben. 'Een euthanasie op mijn een-na-laatste werkdag en dan ook bij een patiënt met longfibrose. Zo is een adembenemende cirkel rond.'

Sterven is essentieel voor de kwaliteit van leven

In de volkskrant is afgelopen maanden een serie interviews gepubliceerd waar Fokke Obbema met mensen spreekt over de eindigheid van het leven in alle facetten. In dit interview spreekt Fokke met Manu Keirse. Als misdinaar in zijn dorp in België kwam Manu in de slaapkamers van stervenden. Later zou hij aan de wieg staan van de palliatieve zorg in zijn land. 'De angst om onderwerpen als sterven en dood aan te snijden is onverminderd groot.

Nederlanders willen een andere euthenasiewet

Onder de huidige euthanasiewet bepaalt een arts of er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden vóór er sprake kan zijn van euthanasie. Uit onderzoek van Medicalfacts blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders een euthanasiewetgeving wenst, waardoor patiënten zelf het laatste woord hebben over hun euthanasie en niet een arts.

Hospices bieden goede en veilige palliatieve zorg in laatste levensfase

Professionele zorgverleners en vrijwilligers bieden goede en veilige zorg in hospices aan mensen in de laatste weken of maanden van hun leven. Dat concludeert Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in dit nieuwsbericht na bezoeken aan acht verschillende hospices. 'In de hospices kennen de zorgverleners en de vrijwilligers de cliënten en hun wensen en behoeften. Er is veel aandacht en ruimte voor specifieke levensvragen.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 25 juli 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.