Ondersteuning Netwerken Palliatieve Zorg bij het realiseren van geestelijke verzorging in de eerste lijn
Project

Ondersteuning Netwerken Palliatieve Zorg bij het realiseren van geestelijke verzorging in de eerste lijn

  • Betrokken organisaties Fibula, PZNL, VGVZ (Vereniging van Geestelijke Verzorgers), Agora, KBO-PCOB, Sociaal Werk Nederland
  • Status gestart
  • Subsidiegever MCC Omnes
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 11 mei 2022

De beschikbaarheid van geestelijke verzorging in instellingen die zorg met verblijf aanbieden, is wettelijk vastgelegd in de Wkkgz. Dit waarborgt dat mensen die in het dagelijkse leven afhankelijk zijn van een zorginstelling, bij iemand terecht kunnen met levensvragen. Voor mensen die thuis verblijven en behoefte hebben aan een vorm van geestelijke begeleiding, is dit niet bij wet geregeld.

In het regeerakkoord van 2018 is in het kader van 'waardig ouder worden' de afspraak én het budget opgenomen om de inzet van geestelijke verzorging in de eerste lijn te versterken. Minister de Jonge (VWS) heeft een plan van aanpak voor het ondersteunen van geestelijk verzorgers in de eerstelijn geschreven en om laten zetten in een subsidieregeling. Hiermee is op de korte termijn (2019, 2020 en 2021) financiering van onderzoek, onderwijs en inbedding van geestelijke verzorging in het sociale domein mogelijk.

Netwerken Palliatieve Zorg

De bouw van een regionale infrastructuur en betaling van geestelijk verzorgers (consultatie & onderwijs) gaat in 2019 en 2020 via de subsidieregeling van de regionale netwerken palliatieve zorg. Op de lange termijn wordt gestreefd naar beschikbaarheid van geestelijke verzorging voor alle kwetsbare burgers in een geborgde structuur en financiering.

De partijen PZNL/Fibula, VGVZ, Agora, KBO-PCOB en Sociaal Werk Nederland zijn, in opdracht van het Ministerie van VWS, een project gestart om de genoemde doelen te realiseren door middel van een gezamenlijk project.

Informatie, voortgang en producten uit dit project zoals nieuws, factsheets, achtergrondinformatie en adviesdocumenten voor de Netwerken Palliatieve Zorg, vind je terug op deze pagina.

Downloads

Jaarverslagen

Modelovereenkomsten

Factsheets

Overige documenten

In de Media

Links

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 11 mei 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.