Aanpak transmurale samenwerking in de palliatieve zorg

Aanpak transmurale samenwerking in de palliatieve zorg

In deze Aanpak staat het opzetten of verder uitbouwen van een transmuraal team palliatieve zorg met passende financiering centraal. Hierbij hanteren we de term ‘transmuraal team’, omdat dit duiding geeft. Een team is een vorm van transmuraal samenwerken. Een expertiseteam of regionaal consultatieteam is hier een voorbeeld van. Maar er zijn meer vormen denkbaar, passend bij de ambitie en doelen binnen de transmurale samenwerking in de regio. Het gaat om het transmuraal, vanuit verschillende organisaties en (zorg)domeinen bij elkaar brengen en beschikbaar stellen van expertise op het gebied specialistische kennis rond palliatieve zorg voor alle inwoners en professionals in de regio. In deze Aanpak gebruiken we het werken conform het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland als leidraad en norm. Ook de in het kwaliteitskader gebruikte terminologie nemen we in deze Aanpak mee.

Groeidocument

De Aanpak is een 'groeidocument', op weg naar transmurale palliatieve zorg met een passende governance, proactieve inzet van in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners en passend gefinancierd (bekostiging en contractering). Voor de Aanpak is dankbaar gebruik gemaakt van de ruime kennis die de afgelopen jaren is opgebouwd op Palliaweb, uit het   TAPA$-project met de 6 koploper initiatieven (2022) en feedback uit het veld. De Aanpak wordt regelmatig aangevuld en verbeterd op basis van concrete ervaringen en nieuwe ontwikkelingen.

Leeswijzer 

Waar we in de Aanpak spreken over patiënten bedoelen we ook kwetsbare ouderen, cliënten, gasten, bewoners en diens naasten, zoals ook in het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland het geval is. 
De Aanpak is opgebouwd uit verschillende ‘tegels’, die elk een deel van de informatie bevatten over het opzetten van transmurale palliatieve zorg met passende afspraken en financiering. De eerste 8 tegels bevatten algemene informatie en gaan in op randvoorwaarden voor het opzetten van de transmurale samenwerking. Tegels 9 en 10 zijn meer financieel en cijfermatig: tegel 9 gaat in op passende financiering en tegel 10 beschrijft indicatoren voor monitoring. 
De tegels zijn afzonderlijk leesbaar en te gebruiken. Er zit geen dwingende volgorde in de tegels. Op die manier kun je gericht zoeken naar informatie die jij nodig hebt voor het opzetten of inzetten van proactieve transmurale palliatieve zorg met passende financiering. Kortom: je kunt meteen aan de slag!

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 30 oktober 2024
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.