Casus over spirituele en existentiële dimensie
Onderwijsmateriaal

Casus over spirituele en existentiële dimensie

  • Aanbieder IKNL
  • Soort materiaal casuïstiek
  • Type bron of lesonderdeel
  • Opleidingsniveau bachelor (niveau 6), master (niveau 7), medisch specialist (niveau 8)
  • Zorgverlener basisartsen, geestelijk verzorgers, helpenden, huisartsen, medisch specialisten, paramedici, specialisten ouderengeneeskunde, studenten, verpleegkundigen, verzorgenden
Contactpersoon IKNL werkgroep richtlijnen palliatieve zorg
Laatst geactualiseerd: 12 mei 2020

Dit e-consult gaat over een 49-jarige man die is doorverwezen door de oncoloog voor begeleiding bij palliatieve chemotherapie. Er is bij hem coloncarcinoom gediagnostiseerd. Hij komt op de poli Ondersteunende & Palliatieve zorg bij de verpleegkundig specialist. In de polikliniek vertelt hij dat hij 22 jaar geleden depressief is geweest. Ook vertelt hij dat hij en zijn vrouw nauwelijks met elkaar communiceren en dat hij dat als een groot probleem ervaart.’ Hij zegt ook: ‘Ik ben niet gelukkig.’ In het algemeen zijn er predisponerende factoren die het voor de patiënt moeilijker maken om met het snel naderende einde om te gaan en die kunnen leiden tot een zoektocht, worsteling of existentiële crisis. Welke factoren zijn dit?

Deze casus is onderdeel van de nieuwsbrief palliatieve zorg van maart 2017. Het is bedoeld om snel actuele kennis te toetsen over het verlenen van passende zorg aan een patiënt in de palliatieve fase.

Contactpersoon IKNL werkgroep richtlijnen palliatieve zorg
Laatst geactualiseerd: 12 mei 2020
Contact Palliaweb
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, meld je dan hier aan voor de PZNL-nieuwsflits. Suggesties voor, of vragen aan de redactie? We horen graag van je!