De spirituele en existentiële dimensie (casus)
Onderwijsmateriaal

De spirituele en existentiële dimensie (casus)

  • Aanbieder IKNL
  • Soort materiaal e-learning zonder certificaat
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), geneeskundig specialist niveau 8 (basis PZ), geneeskundig specialist niveau 8+ (gevorderd PZ), hbo-verpleegkundige niveau 6, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), vpk. specialist (7)
  • Kosten nee
Voor vragen, neem contact op met:
IKNL werkgroep richtlijnen palliatieve zorg
Laatst geactualiseerd: 2 januari 2023

E-consult over een 49-jarige man die is doorverwezen door de oncoloog voor begeleiding bij palliatieve chemotherapie. Er is bij hem coloncarcinoom gediagnostiseerd. Hij komt op de poli Ondersteunende & Palliatieve zorg bij de verpleegkundig specialist. In de polikliniek vertelt hij dat hij 22 jaar geleden depressief is geweest. Ook vertelt hij dat hij en zijn vrouw nauwelijks met elkaar communiceren en dat hij dat als een groot probleem ervaart. Hij zegt ook: ‘Ik ben niet gelukkig.’ Er zijn dus predisponerende factoren die het voor de patiënt moeilijker maken met het snel naderende einde om te gaan en die kunnen leiden tot een zoektocht, worsteling of existentiële crisis. Welke factoren zijn dit?

De richtlijn Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase (2018) is de basis van deze casus. De casus is te gebruiken door artsen en andere zorgverleners die aandacht willen geven aan zingeving en spiritualiteit bij patiënten in de palliatieve fase. Vaak komen, naast lichamelijke en psychosociale vragen, existentiële vragen aan de orde tijdens gesprekken tussen de zorgverlener en de patiënt (en diens naasten). 

Het vooraf bekijken van de richtlijn met daarbij het Ars Moriendi model (ook wel bekend als het Diamant-model) is raadzaam om de quizvragen goed te kunnen beantwoorden. 
 

Naar het materiaal


Licentie

Creative commons: by-nc-sa

Dit materiaal is door de screeningscommissie van Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing.

Voor vragen, neem contact op met:
IKNL werkgroep richtlijnen palliatieve zorg
Laatst geactualiseerd: 2 januari 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.