Gesignaleerd in de media #58
Nieuws11 juli 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #58

Nieuws 11 juli 2024

Jet Bussemaker: maak stippellijn van Chinese muur tussen cure en palliatieve zorg 

De curatieve zorg kan veel leren van de palliatieve zorg, zegt RVS-voorzitter Jet Bussemaker in de podcast Voorzorg. De kunst is om de holistische blik en de intrinsieke motivatie van vrijwilligers te integreren in de reguliere zorg. ‘Het uitbannen van risico’s zullen we ook moeten loslaten. ’Beluister de podcast

De kracht van kwaliteitsdata 

Lonneke van de Poll is hoofdonderzoeker bij IKNL en hoogleraar Kanker Epidemiologie en Survivorship aan Tilburg University. Ze is een van de oprichters van PROFIEL, een databank en patiëntenvolgsysteem ineen waarmee mensen met kanker gevraagd worden naar hun ervaren kwaliteit van leven. Als epidemioloog ontdekte ze de kracht van kwaliteitsdata naast harde cijfers over mortaliteit en overleving. Lees meer op IKNL.nl.

Hoe rouwt iemand met Down? 

Praten over het verlies van een dierbare is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je dat gesprek wil voeren met iemand met bijvoorbeeld het Downsyndroom. Toch zou het volgens Carla van Hilten uit Houten goed zijn als er meer aandacht komt voor rouw- en verliesverwerking bij mensen met een verstandelijke beperking. Ga naar het artikel in AD

‘Mijn vooruitzichten zijn slecht’. Dus brengt Rinske mensen samen. Voor hoop 

‘Ik wist direct, dit is een doodvonnis’, zegt Rinske (63). ‘Alvleesklierkanker heeft één van de slechtste overlevingscijfers van alle kankersoorten. En ik heb de ergste variant.’ Ze oogt aangedaan, niet verslagen. ‘Mijn vooruitzichten zijn slecht, maar ik ben niet wanhopig.’ Lees de column van Merel van Vroonhoven in de Volkskrant. ‘Mijn vooruitzichten zijn slecht’. 

Laatst geactualiseerd: 11 juli 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.