Gesignaleerd in de media #50 
Nieuws19 maart 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #50 

Nieuws 19 maart 2024

Online keuzehulp helpt patiënten met best passende zorg 

Patiënten van het Maasstad Ziekenhuis bij wie longkanker is vastgesteld kunnen vanaf eind februari gebruik maken van een online keuzehulp. De keuzehulp helpt patiënten en hun zorgverleners bij het kiezen van de best passende behandeling.  

Officiële start eerste Perinataal Palliatief Team in Nederland  

Het LUMC heeft sinds kort een Perinataal Palliatief Team. Het team richt zich op palliatieve zorg om het leven van een ongeboren kind met beperkte levensverwachting zo fijn en goed mogelijk te maken. Voor het kind zelf en voor de ouders. Lees meer.

Laatste Hulp-cursus helpt je omgaan met ziekte, sterven en rouw 

Professionele palliatieve zorg en ondersteuning kan niet zonder betrokkenheid van burgers, naasten, buren, vrienden, et cetera. Maar de gemiddelde Nederlander is onvoldoende toegerust op het omgaan met ernstige ziekte, zorgen, sterven, rouw en verlies. Een Laatste Hulp-cursus, de Nederlandse variant van het internationale Last Aid, kan dan helpen.  

Ik ga dood. Wie durft daar nog met mij over te praten? 

Als je doodgaat merk je hoe moeilijk het is voor mensen om normaal over de dood te praten. Waar komt dat lege, nutteloze taboe toch vandaan? Lees het verhaal van schrijver en journalist Henk Blanken.

Sander de Hosson wil anderhalvelijns wijkcentrum voor palliatieve zorg 

Als het aan longarts Sander de Hosson ligt, krijgt elke wijk in Nederland een gemeenschapshuis voor palliatieve zorg. Vanuit zo’n anderhalvelijns wijkcentrum voor palliatieve zorg kunnen mantelzorgers ondersteuning krijgen en kan ook hospicezorg worden georganiseerd. Lees meer

Ondersteuning door vrijwilliger gewenst in palliatieve terminale fase. Maar welke overwegingen spelen een rol bij deze keuze? 

Voor een naaste betekent de inzet van een vrijwilliger tijd voor zichzelf. Een moeilijke keuze omdat de focus ligt op ‘er zijn’ voor de ander. Naasten willen dat graag vanuit diverse redenen, onder andere omdat de tijd kostbaar is.  Ga naar het onderzoek van het RadboudUMC.

 

Laatst geactualiseerd: 19 maart 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.