zorgpraktijk
onderzoek
onderwijs
beleid
netwerken
pallialine
nppz II
annuleren
Filteren
Publicatie type
artikel
(4)
Type publicatie
Artikel
(7)
Publicatie Doelgroep
Niet-specifiek
(1)
Kwetsbare ouderen
(1)
Naasten
(1)
Ouderen
(2)
Volwassenen
(3)
Publicatie Gebruiker
Beleidsmaker
(1)
Geestelijk verzorger
(2)
Helpende
(1)
Huisarts
(2)
Kaderarts
(2)
Maatschappelijk werker
(2)
Mantelzorger
(1)
Medisch specialist
(4)
Naaste
(1)
Patiënt
(1)
Praktijkondersteuner
(2)
Psycholoog
(2)
Specialist ouderengeneeskunde
(2)
Verpleegkundig specialist
(2)
Verpleegkundige
(2)
Verzorgende
(2)
toon meer
Publicatie Setting
Alle settingen
(1)
Ziekenhuis
(3)
Spirituele behoeften en de communicatie over de dood in pediatrische palliatieve zorg
Publicatie
Vaak wordt er bij spiritualiteit een onderscheid gemaakt tussen gelovigen, mensen die verbonden zijn aan een religie, en atheïsten, mensen die zich buiten de structuren van het georganiseerde geloof positioneren. Geloven is geen dichotome categorie is van wel of niet geloven maar een continue pluraal construct.
Spirituele pijn en kwaliteit van leven hangen met elkaar samen
Publicatie
De auteurs van deze studie concluderen dat er een verband is tussen spirituele pijn en Quality of Life, die onafhankelijk is van andere variabelen. Deze bevinding maakt het nog belangrijker om aandacht te hebben voor het spirituele domein.
Spirituele zorg tijdens palliatieve zorg is breder dan enkel religie
Publicatie
Veel mensen in de terminale fase ervaren angst. Bestaand onderzoek suggereert dat religie een positief effect heeft, in het omgaan met deze existentiële angst. Opvallend is dat dergelijk onderzoek is uitgevoerd in landen zoals Noord-Amerika of Zuid-Azië, waar de populatie zichzelf als religieus beschouwt.
Sterven gedurende de COVID-19-pandemie: wachten voor een dichte deur
Publicatie
Door de COVID-19-pandemie en de angst voor instorting van het zorgsysteem werd bezoek aan banden gelegd. Patiënten stierven alleen en familie rouwde in eenzaamheid. Dit heeft geleid tot een gevoel van surrealiteit en complexere rouw. Hoe kan dat bij een volgende pandemie anders?
Tijdsbeleving bij patiënten in de palliatieve fase
Publicatie
Steeds meer patiënten maken een lange periode van geleidelijke achteruitgang mee nadat ze een ongunstige diagnose hebben gekregen. Het begrip tijd heeft voor hen vaak een andere betekenis. Inzicht hierin is voor behandelaars en patiënten belangrijk.
Wat helpt bij het maken van een goede keuze als patiënt - 'decisional conflict'
Publicatie
Hoe maak je als patiënt met gevorderde kanker de keuze om mee te doen aan vroeg-klinisch onderzoek? Dat wordt vaak gemeten met ‘decisional conflict’: de mate waarin patiënten onzekerheden of onduidelijkheden ervaren in hun besluit. Nederlands onderzoek zorgt voor meer inzicht in decisional conflict.
Wat ritselt in het struikgewas? (column)
Publicatie
Column over de gevolgen van dementie. De schrijver gaat in op de veranderingen in de hersenen en geeft aanbevelingen aan zorgverleners over hoe om te gaan met mensen met dementie. De aanbevelingen komen van geriater Anneke van der Plaats.
Werkhervatting en –behoud van patiënten met gevorderde kanker
Publicatie
Op dit moment is weinig bekend over de ervaringen van patiënten met gevorderde kanker ten aanzien van werkhervatting en -behoud. Kwalitatief onderzoek geeft inzicht in de belemmeringen en verwachting van patiënten met ongeneeslijke kanker ten aanzien van werk.
Zelfbeeld van palliatieve patiënten
Publicatie
Een mens in de palliatieve fase is zich constant bewust van de kwetsbaarheid van het leven. Dit vergt aanpassing op allerlei fronten. In de studie ´I would describe myself as a deformed troll´ wordt onderzocht hoe het zelfbeeld zich verhoudt tot aanpassing aan een terminale ziekte.
Zorg voor mantelzorgers in de palliatieve fase
Publicatie
Er bestaan richtlijnen palliatieve zorg waarin de ondersteuning voor de mantelzorger als een onderdeel van het zorgtraject is ingebed. Er blijft echter een kloof bestaan met de praktijk.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.
Mail