Gesignaleerd in de media #42
Nieuws30 oktober 2023
Nieuws

Gesignaleerd in de media #42

Nieuws 30 oktober 2023

De toekomst van palliatieve zorg? Netwerkgeneeskunde   

“De dokter van de toekomst is niet langer alleen nog een specialist, maar ook een generalist, die partijen met elkaar verbindt”, zegt Jeroen Hasselaar, hoogleraar Social Empowerment in de Palliatieve Zorg aan het Radboudumc. Hij doet, in samenwerking met Stichting Agora, onderzoek naar de sociale aspecten van zorg voor ongeneeslijk zieke mensen. Benieuwd naar zijn bevindingen? Je leest het in dit artikel.

Pilot met palliatieve sedatie door de wijkverpleegkundigen van Aafje

Palliatieve sedatie thuis wordt vanaf nu in Dordrecht ook verzorgd door wijkverpleegkundigen van thuis- en ouderenzorgorganisatie Aafje. Tijdens een pilot in de wijken Stadspolders en Dubbeldam nemen zij dit onderdeel van de zorg over van de verpleegkundigen van ThuisBeter, het transmurale team van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Als de testfase succesvol verloopt, blijft deze vorm van zorg in de toekomst bij Aafje. Lees meer over de pilot van Aafje in dit artikel

Eerste stichting voor euthanasie bij psychische aandoeningen

Op zaterdag 28 oktober is de eerste stichting voor euthanasie bij psychische aandoeningen gelanceerd. Stichting KEA wil kennis over, begrip voor en de mogelijkheid van euthanasie bij psychische aandoeningen vergroten. Stichting KEA (Kenniscentrum Euthanasie bij psychische Aandoeningen) is een initiatief van psychiaters Menno Oosterhoff en Kit Vanmechelen én van naasten van patiënten. Het is de eerste stichting wereldwijd die patiëntgericht de belangen behartigt van mensen met een psychische aandoening die euthanasie willen. Je leest meer over de stichting in dit artikel.

Zorg dichtbij met thuisbegeleiding van hartfalenpatiënten in laatste fase

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is samen met verschillende zorgaanbieders een pilot gestart waarbij mensen met hartfalen thuisbegeleiding krijgen in de laatste levensfase. Doordat patiënten in deze periode vaak te maken krijgen met verschillende zorgverleners, blijkt dat er daardoor soms te laat wordt gereageerd op achteruitgang. Nieuwsgierig naar deze pilot? In dit artikel lees je meer.

Koffie? Ja graag!

In een blog vertelt Karel Steur, huisarts in opleiding, over de liefde voor zijn vak. Hoe treurig een situatie ook kan zijn, voor Karel voelt het als een voorrecht om op krititeke momenten veel voor iemand te kunnen betekenen. De volledige blog lees je hier.

Datagestuurd leren en verbeteren in de palliatieve zorg

Meer inzicht in het gebruik van palliatieve zorg is nodig om de kwaliteit ervan te verbeteren. Het ZonMw-Palliantieproject Leren en Verbeteren in de Palliatieve Zorg (LeVePZ) legt de basis voor een zogeheten ‘lerend zorgsysteem’, dat zorgverleners helpt om datagestuurd te leren en verbeteren. Het volledige artikel lees je hier op de website van ZonMw. 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 30 oktober 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.