Gesignaleerd in de media #41
Nieuws10 oktober 2023
Nieuws

Gesignaleerd in de media #41

Nieuws 10 oktober 2023

Zo dood als een Pier

Op de 7e Montessorischool in Amsterdam zijn de kinderen de afgelopen jaren wel heel vaak met de dood geconfronteerd: Juf Pleun stierf aan een hartaanval, juf Tineke aan kanker. En nu is er nog een juf ongeneeslijk ziek. In de 2doc 'Zo dood als een Pier' wordt er een groepje leerlingen gevolgd tijdens één cyclus van de schooltuin - van het zaaien tot het oogsten. Ondertussen gaan de kinderen met elkaar in gesprek over de verschillende aspecten van leven, dood en afscheid.

De nieuwe NPO Zapp serie 'zo dood als een pier' is vanaf 8 oktober elke zondag om 19.20 uur op NPO Zapp en NPO Start te zien. Zo dood als een Pier is een co-productie van HUMAN en Prospektor, en gaat in première tijdens Cinekid, op zondag 22 oktober om 11:00 uur in Amsterdam. Ook is de serie genomineerd voor een Gouden Leeuw in de categorie Beste Nederlandse Non-Fictieserie. 

Niet eten en drinken als levenseinde ‘uit nood geboren’ in hospices

Hospices krijgen het steeds drukker, omdat mensen aankloppen die willen stoppen met eten en drinken, en daarom zorg nodig hebben. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde NVVE zegt dat de keuze voor stoppen met eten en drinken niet uit nood geboren mag zijn. Fransien van ter Beek, bestuurder bij die vereniging vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal. 

Palliatieve zorg moet beter bij mensen met ernstige psychische aandoening

Mensen met een psychische aandoening krijgen in de laatste levensfase lang niet altijd goede palliatieve zorg. Daarom start er in Zuid-Holland, regio Rotterdam Rijnmond, een nieuw project om de zorg voor deze doelgroep beter te organiseren en zorgverleners meer te laten samenwerken. Het project heet ‘Proactieve palliatieve zorg voor mensen met een psychische aandoening: naar optimale transmurale samenwerking’ en is een samenwerking tussen Antes (onderdeel van Parnassia Groep), Hogeschool Inholland, het Trimbos-instituut en Agora. 

'De vanzelfsprekendheid van een wilsverklaring moet eraf'

Wat zijn de ervaringen en behoeftes van Nederlandse artsen als zij een verzoek om euthanasie bij dementie krijgen? Huisarts Jaap Schuurmans ervoer toenemende druk vanuit de maatschappij en deed hier onderzoek naar: ''Het publiek kreeg de indruk dat euthanasie een recht is.''

In plaats van dat wilsverklaringen over euthanasie meer vanzelfsprekend worden, hoopt Schuurmans dat we meer investeren in de zorg voor mensen met dementie. ''Ik heb als huisarts ook patiënten in een verpleeghuis onder mijn hoede en ik zie al zoveel verbetering in de zorg ten opzichte van twintig jaar geleden. Meer investeren in kleinschaligere verpleeghuizen en zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen met dementie, door bijvoorbeeld alzheimercafés.'' Het volledige artikel met Schuurmans is hier te lezen

Teun (24) over docu 'Human Forever': 'We sluiten mensen met dementie uit van het leven'

Teun Toebes (24) woont al jaren op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. Het is zijn missie om de wereld voor mensen met dementie mooier en inclusiever te maken. Samen met filmmaker Jonathan de Jong brengt hij de documentaire Human Forever uit. Een interview met Teun Toebes is  hier te lezen in LINDA.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Redactie Palliaweb PZNL
Laatst geactualiseerd: 10 oktober 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.