Markeringskaarten palliatieve zorg (tool)
Onderwijsmateriaal

Markeringskaarten palliatieve zorg (tool)

  • Aanbieder Zorgnetwerk Midden-Brabant
  • Soort materiaal achtergrondmateriaal, oefenmateriaal, tool
  • Versie 2021
  • Opleiding bachelor geneeskunde niveau 6, basisarts niveau 7, geneeskunde-master (7), hbo verpleegkundige niveau 6, physician assistant (7), post-hbo palliatieve zorg (6), vpk. specialist (7)
  • CanMEDs rol communicator | communiceren, zorgverlener | medisch handelen
  • Kosten nee
Contactpersoon
M. Heinsbroek Zorgnetwerk Midden-Brabant
Laatst geactualiseerd: 3 oktober 2022

Door signalering en markering van de palliatieve fase kunnen zorgverleners tijdig anticiperen op (aankomende) problemen. Het grillige verloop van de palliatieve fase voor patiënten met COPD en hartfalen is niet te vergelijken met de geleidelijke achteruitgang bij mensen met dementie of de ziekte van Parkinson. Er zijn diverse instrumenten beschikbaar met indicatoren om de palliatieve fase te signaleren bij patiënten met verschillende aandoeningen, zoals:

Deze indicatoren zijn gevisualiseerd in de Markeringskaarten palliatieve zorg. De set bestaat uit kaarten voor markering van patiënten met COPD, hartfalen, dementie en de ziekte van Parkinson.

Het is niet de bedoeling de kaarten te gebruiken als afvinklijstje. Ze geven wel snel een overzicht van de tekenen van het aanbreken van een fase waarin het gesprek over palliatieve zorg belangrijk is. De kaarten kunnen als zakkaart of poster worden geprint en helpen zo de aandacht voor tijdig markeren van de palliatieve fase te vergroten.

Naar het materiaal

Leerdoel

Tijdig de indicatoren van de palliatieve fase signaleren bij verschillende aandoeningen.

Licentie

Creative commons: by-nc-nd 

Dit materiaal is door de screeningscommissie van Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) aangemerkt als geschikt onderwijsmateriaal voor het initieel onderwijs en bij- en nascholing. 

Contactpersoon
M. Heinsbroek Zorgnetwerk Midden-Brabant
Laatst geactualiseerd: 3 oktober 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.