Praten over behandelwensen en -grenzen (folder)
Hulpmiddel

Praten over behandelwensen en -grenzen (folder)

  • Ontwikkelaar Patiëntenfederatie Nederland
  • Soort Brochure of folder
  • Gebruiker Basisarts, Diëtisten, Ergotherapeuten, Fysiotherapeuten, Geestelijk verzorgers, Groepsbegeleiders, Helpenden, Huisartsen, Maatschappelijk werkers, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie april 2019
  • Doelgroep Volwassenen | Ouderen
  • Setting Geestelijke gezondheidsinstelling, Hospice, Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 30 december 2021

De folder geeft informatie over behandelbeperkingen. Bij een ernstige ziekte is soms een zware behandeling nodig waarbij de patiënt zich kan afvragen: 'wil ik die behandeling wel?'. Het afzien van een bepaalde behandeling wordt een ‘behandelbeperking’ genoemd. De patiënt kan zelf kiezen voor een behandelbeperking, maar de behandelend arts kan dat ook, bijvoorbeeld als de behandeling medisch niet meer zinvol is. 

Met de folder is de patiënt goed voorbereid op een gesprek met de arts over behandelbeperkingen, en zijn/haar wensen en grenzen bij een behandeling. De folder is tevens te gebruiken bij het gesprek hierover met naasten. 

Deze folder is bedoeld voor wilsbekwame volwassenen. De term wilsbekwaam betekent dat iemand kan overzien wat de gevolgen zijn van een bepaalde handeling of keuze.

Inzet hulpmiddel

De zorgverlener kan de patiënt wijzen op deze folder.
 

Naar de folder


Randvoorwaarden voor implementatie

Het hulpmiddel is direct te gebruiken.

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 30 december 2021
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.