Gesignaleerd in de media #53
Nieuws1 mei 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #53

Nieuws 1 mei 2024

Serie over vrijwilligers in de palliatieve zorg 

De vierdelige serie Tot het Einde gaat over vrijwilligers die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. We zien hoe welkom hun bijdrage is, hoe vriendschappen ontstaan, hoe er gelachen en gehuild wordt en hoe er ook weer afstand genomen moet worden. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden naar hun sterfbed te begeleiden? En wat leert de dood hen – en ons – over het leven? Bekijk de eerste aflevering. Op Overpalliatievezorg kun je na elke aflevering van Tot het Einde een blog lezen. 

‘Integreer palliatieve interventies in de normale COPD-zorg’ 

Wanneer moet je aan palliatieve zorg denken bij iemand met ernstige COPD? Altijd, is de opvatting van longarts Kris Mooren. Maar ze noemt het liever goede zorg dan palliatieve zorg. Lees het artikel in Zorgvisie

Spijkers, hamers en timmerlui 

‘Suus, jij hebt toch verstand van liesbreuken?’ Alsof je een timmerman vraagt of die verstand heeft van spijkers en hout. ‘Vertel?’ ‘Nou, mijn schoonvader kan zijn volgende chemo voor zijn uitgezaaide alvleesklierkanker niet krijgen, omdat hij te veel last heeft van zijn liesbreuk.' Ga naar de blog van chirurg Susanne van der Velde in Medisch Contact.

Digitale gegevensuitwisseling draagt bij aan proactieve zorgplanning 

Hoe bied je mensen in hun laatste levensfase zorg die aansluit bij hun wensen en waarden? Daarvoor moeten zorgverleners tijdig het gesprek aangaan én de uitkomsten uitwisselen met andere zorgverleners. Met de informatiestandaard Proactieve Zorgplanning ligt er een basis voor digitale uitwisseling van deze informatie. Lees het interview met Emmy Maats, Bianca Looise en Carola Heimensen.

Laatst geactualiseerd: 1 mei 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.