Gesignaleerd in de media #52
Nieuws17 april 2024
Nieuws

Gesignaleerd in de media #52

Nieuws 17 april 2024

Artsen betrekken naasten bijna altijd bij een euthanasieverzoek

Bij de beoordeling van een euthanasieverzoek vinden de meeste artsen dat de naasten van de patiënt betrokken moeten worden, onder meer om een euthanasie harmonieus te laten verlopen. Dit blijkt uit interviews onder twintig artsen. Lees het bericht in Medisch Contact.

Recensie ‘In gesprek over het leven en het einde’

Het boek In gesprek over het leven en het einde gaat over het begin van de palliatieve fase (wanneer begint die eigenlijk?), over samen beslissen, kwaliteit van leven – kortweg: over de onderwerpen die worden omschreven in het Kwaliteitskader palliatieve zorg. Henk Maassen schrijft op medischcontact.nl een recensie over het boek. 

Waarom weten we zo weinig over palliatieve zorg?

“Er zijn […] verschillende redenen waarom er relatief weinig bekendheid is over palliatieve zorg in vergelijking met andere vormen van zorg. Denk o.a. aan de taboe en stigma en de manier hoe we in onze maatschappij denken over behandelingen.” Lees de blog van Marjolijn Bruurs.

Meer euthanasie na psychisch lijden, steeds vaker uitgevoerd door eigen arts

Het aantal mensen dat euthanasie kreeg vanwege psychisch lijden is vorig jaar fors gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat melden de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). In 2023 kregen de RTE 138 meldingen van euthanasie na psychisch lijden, een stijging van 20 procent. Steeds vaker voert de behandelend arts van de patiënt de euthanasie uit. Bekijk het bericht op NOS.nl.

Laatst geactualiseerd: 17 april 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.