Wat zegt de hartpatiënt er zelf van?
Publicatie

Wat zegt de hartpatiënt er zelf van?

  • Datum publicatie 29 mei 2023
  • Auteur Frank van den Berg, huisarts np, kaderarts palliatieve zorg np.
  • Soort publicatie wetenschappelijke publicatie
  • Gebruiker Basisarts, Huisarts, Medisch specialist, Specialist ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialist
  • Doelgroep Kwetsbare ouderen, Ouderen, Volwassenen
  • Setting Alle settingen
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 17 mei 2023

Bekend is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat een derde van de patiënten met hartvaatziekte baat zou hebben bij palliatieve zorg. De American Heart Association beveelt palliatieve zorg aan voor alle patiënten met ernstig hart-vaat lijden. Toch krijgen veel van deze patiënten niet expliciet palliatieve zorg. We weten ook dat naasten klachten van patiënten te ernstig inschatten en dat behandelaars de klachten nogal eens onderschatten.

In dit onderzoek vulden patiënten van een hartfalen polikliniek van een Iers algemeen ziekenhuis zelf een aantal vragenlijsten in die een uitgebreid inzicht verschaften in hun symptoomlast. Het is een klein onderzoek met 22 patienten. Dyspnoe, zwakte en gebrekkige mobiliteit waren de meest voorkomende klachten. Dyspnoe ging meestal gepaard met angst. Ongeveer de helft rapporteerde pijn. De mediane pijnscore was 5/10.

Commentaar

Dit kleine onderzoek laat weer zien dat patiënten met hartfalen een breed scala aan klachten hebben. Vragen naar dys- orthopnoe en dikke voeten is beslist onvoldoende om te weten wat deze hart patiënten in het dagelijks leven belemmert. Een brede palliatieve benadering met aandacht voor angst, mobiliteit en pijn is gewenst.

Over de publicatie

Walsh M. e.e. “Heart failure symptom burden in outpatient cardiology: observational cohort study,” BMJ Supportive & Palliative Care. Epub ahead of print.

Deze bijdrage is onderdeel van e-pal - editie mei 2023. Alle e-pal-artikelen staan hier

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 17 mei 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.