De stervensfase (folder)
Hulpmiddel

De stervensfase (folder)

  • Ontwikkelaar IKNL
  • Soort Brochure of folder
  • Gebruiker Basisarts, Huisartsen, Kaderartsen, Medisch specialisten, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie December 2022 (herdruk)
  • Doelgroep Naasten | Mantelzorgers, Volwassenen | Ouderen
  • Setting Hospice, Thuis, Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Famke van Heeckeren (ZS) PZNL
Laatst geactualiseerd: 27 februari 2023

Aan het einde van het leven vinden - soms na een kort, soms na een lang ziekbed - lichamelijke en geestelijke veranderingen plaats die wijzen op het naderend sterven. Niet alle veranderingen die in deze folder worden genoemd, komen voor bij iedere stervende, en ook niet in dezelfde mate. Ook de volgorde waarin ze verschijnen verschilt van persoon tot persoon: ieder mens en ieder sterfbed is uniek.  

De folder gaat in op mogelijke vragen die een patiënt of naaste heeft en moedigt aan tot het stellen van nieuwe vragen. Deze vragen kunnen worden voorgelegd aan de betrokken zorgverleners, zoals de verpleegkundige en de (huis)arts. 

Inzet hulpmiddel

Bij het Zorgpad Stervensfase en als de stervensfase nadert.  
 

Naar de folder


Deze folder en de folder Een dierbare verliezen zijn onderdeel van het Zorgpad Stervensfase. De folders kunnen door de zorgverlener aan de patiënt en diens naaste(n) overhandigd worden. De folder is ook te bestellen via de webshop.

Randvoorwaarden voor implementatie

De folder is direct inzetbaar.

Binnen het Zorgpad Stervensfase wordt de folder gebruikt door zorgverleners. Zij zijn bekwaam en geschoold zijn in palliatieve zorg, zorg in de stervensfase en zijn getraind in het gebruik van het Zorgpad Stervensfase

Licentie

Creative commons: cc by-nc-sa

Meer informatie

Meer informatie staat op de themapagina Zorgpad Stervensfase

Voor vragen, neem contact op met:
Famke van Heeckeren (ZS) PZNL
Laatst geactualiseerd: 27 februari 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.