Patiëntinformatie over palliatieve zorg nu beschikbaar in Inforium
Nieuws4 april 2023
Nieuws

Patiëntinformatie over palliatieve zorg nu beschikbaar in Inforium

Nieuws 4 april 2023

Betrouwbare en begrijpelijke informatie voor patiënten en hun naasten in de palliatieve zorg. En gemak voor de arts om de relevante informatie bij de patiënt te krijgen. Dat is het doel van de nieuwe module van Inforium over palliatieve zorg. Palliatieve Zorg Nederland, Stichting kanker.nl, Stichting betrouwbarebron en Nictiz bundelden hun krachten om deze module te realiseren. 

Zorgverleners kunnen vanaf nu gevalideerde informatie over palliatieve zorg eenvoudig en veilig toesturen naar hun patiënten en naasten via Inforium.  Palliatieve zorg is de zorg en hulp die mensen krijgen in de laatste fase van het leven. Het belangrijkste doel is ervoor zorgen dat mensen kwaliteit van leven behouden.

Dankzij een slimme integratie is de patiënteninformatie van PZNL en van Kanker.nl gemakkelijk en op maat aan te bieden aan patiënten. De informatie is eenvoudig en gratis beschikbaar in Inforium. Zorgverleners kunnen met één druk op de knop de juiste informatie selecteren en toesturen aan hun patiënten die zich met deze informatie én met een gerichte verwijzing naar pagina's op kanker.nl of overpalliatievezorg.nl aanvullend kunnen informeren. Zo verwijst Inforium patiënten naar de juiste informatie op het juiste moment. Zowel Stichting kanker.nl als Palliatieve Zorg Nederland, die al samenwerken in de informatievoorziening, vinden het belangrijk dat de informatie die samen met artsen en patiënten is ontwikkeld zo beter vindbaar en deelbaar is. Klik hier om naar de module te gaan en deze direct te gebruiken. 

Meer gemak en betere geïnformeerde patiënten

Markus Oei, voorzitter van Stichting Betrouwbare bron: 'De samenwerking met PZNL en Kanker.nl past bij ons doel om de juiste informatie bij de juiste persoon op de juiste plek te krijgen ter ondersteuning van passende zorg. Daarnaast wordt Inforium in de transmurale ketenzorg ingezet waardoor meerdere zorgverleners patiënten eenduidig kunnen informeren. Mensen die in de palliatieve fase zitten, worden over het algemeen nog onvoldoende geïnformeerd. Overpalliatievezorg.nl en kanker.nl voorzien in zeer veel ondersteunende informatie die van toegevoegde waarde kan zijn. Daarom ben ik zeer blij dat Inforium met een palliatieve-zorgmodule is uitgebreid.'

Nationaal Programma Palliatieve Zorg II 

De samenwerking valt binnen het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZII). Dit programma heeft als doel om de maatschappelijke bewustwording over palliatieve zorg te vergroten en proactieve zorg en ondersteuning voor iedereen beschikbaar te maken. Het op een gemakkelijke manier versturen van gevalideerde informatie over palliatieve zorg door zorgverleners sluit goed aan bij deze doelstellingen. 

Slimme integratie Thesaurus Zorg en Welzijn voor zoekgemak

'Om de content makkelijker vindbaar te maken, helpen de synoniemen uit de Thesaurus Zorg en Welzijn van Nictiz onder de motorkap mee', zegt Oei. 'De zorgverlener kan in zijn eigen medische taal een zoekvraag intypen en krijgt dan de patiënteninformatie, die in begrijpelijke taal is geschreven, terug. Ook zijn veel termen gekoppeld aan het internationale terminologiestelsel Snomed CT, waardoor we ook al kijken naar toekomstige toepassingen.'

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 4 april 2023
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.