Hulpmiddelen palliatieve zorg
Hulpmiddelen palliatieve zorg

Hulpmiddelen palliatieve zorg

Om goede palliatieve zorg te verlenen zijn er hulpmiddelen beschikbaar, zoals een handreiking, toolbox, stappenplan of infographic. Een hulpmiddel ondersteunt zorgverleners of beleidsmakers bij het verbeteren van palliatieve zorg voor de patiënt en zijn naasten. 

De meeste hulpmiddelen zijn direct inzetbaar. Voor enkele hulpmiddelen zijn er randvoorwaarden voor implementatie. De hulpmiddelen zijn deels in projecten van het ZonMw-programma Palliantie ontwikkeld en deels door organisaties uit het werkveld. De hulpmiddelen zijn beoordeeld door de screeningscommissie hulpmiddelen palliatieve zorg

Zelf een hulpmiddel aanbieden?

Stuur een e-mail naar de screeningscommisie hulpmiddelen palliatieve zorg.

Kiezen van een hulpmiddel

Onder de tabel staat de volledige lijst met hulpmiddelen. Voor het zoeken naar hulpmiddelen in een bepaalde categorie kunnen opties in de tabel worden aangeklikt. De resultaten zijn zichtbaar onder de tabel. Als er geen overeenkomst is tussen de gekozen opties en de beschikbare hulpmiddelen, vervalt een kolom. Voor een nieuw zoekresultaat is het nodig de filters te deactiveren. Het is aan de zorgverlener zelf om in te schatten of het hulpmiddel passend is voor de situatie waarvoor het ingezet wordt.

Voor vragen, neem contact op met:
Famke van Heeckeren (L&P) PZNL
Laatst geactualiseerd: 16 maart 2022

Ik ben werkzaam als
Ik wil aan de slag met
Ik zoek op doelgroep
Ik zoek op ziektebeeld
6 resultaten gevonden
Weet jij of je het juiste zegt tegen je patiënten? (gesprekswijzer)
Hulpmiddel
Gesprekswijzer om zorgverleners te ondersteunen in de communicatie met hun patiënten. In de tabel staan uitspraken die als schadelijk kunnen worden ervaren door patiënten, en worden alternatieven gegeven.
Zorgpad Stervensfase (handreiking thuiszorg)
Hulpmiddel
Zorgpad Stervensfase is een hulpmiddel voor zorgverleners in de thuiszorg dat helpt om de kwaliteit van zorg in de stervensfase in de thuiszorg te optimaliseren. Het is een zorgdossier, checklist en evaluatie-instrument in een.
Oog voor naasten! (werkboek)
Hulpmiddel
Werkboek Oog voor naasten! is bedoeld voor teams ter ondersteuning van het implementeren van de Oog voor Naasten-methodiek op de afdeling. De vijf stappen van implementatie zijn uitgebreid beschreven op zowel team- als organisatieniveau.
Oog voor naasten! (handreiking)
Hulpmiddel
De handreiking Oog voor naasten! biedt aan zorgverleners werkzaam in verpleeghuizen en ziekenhuizen informatie hoe zij aandacht kunnen hebben voor naasten voor- en na het overlijden van patiënten met een levensverkortende ziekte of kwetsbaarheid.
Oog voor naasten! (factsheet)
Hulpmiddel
Factsheet is bedoeld voor managers en beleidsmakers. Het geeft in een oogopslag informatie over waarom palliatieve zorg een ‘must’ is voor alle zorgverleners en wat de Oog voor Naasten-methodiek beoogt voor een organisatie.
Signalering in de palliatieve fase (signaleringsset)
Hulpmiddel
Set 'Signalering in de palliatieve fase' helpt verzorgenden bij het signaleren, interpreteren en verwoorden van de belangrijkste zorgproblemen van zorgvragers en het stapsgewijs in kaart te brengen. In een video vertellen een verzorgende en een specialist ouderengeneeskunde over de inzet van de methode. Een implementatiehandreiking is tevens beschikbaar.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.