Transmurale samenwerking in de palliatieve zorg op basis van TAPA$-prestaties
Op 13 februari 2025 is in de regio Zuid-Kennemerland en Meerlanden het Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg (TEPZ) met een symposium feestelijk van start gegaan. Het team is multidisciplinair én transmuraal samengesteld, met kennis en expertise op alle vier de dimensies van de palliatieve zorg.
Elke werkdag is het team van ervaren professionals, waaronder artsen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten van negen verschillende organisaties telefonisch bereikbaar voor advies en ondersteuning bij vraagstukken op het gebied van palliatieve zorg. Hiermee is de aanwezige kennis en expertise gebundeld en proactief en eenvoudig voor alle zorgverleners uit de regio beschikbaar.
De kwaliteit van zorg zal toenemen door de expertise zo eenvoudig beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld huisartsen die zich geconfronteerd zien met complexe palliatieve zorg. Ook is de verwachting dat spoedopnames en opnames op de IC (en daarmee onnodige zorg en kosten) zullen worden voorkomen. Het team zal daarnaast als vliegwiel functioneren om de deskundigheid op het gebied van palliatieve zorg in de regio blijvend op een hoger niveau te brengen, en zo de proactieve inzet van deze zorg te bevorderen. De leden van het team worden tevens breed ingezet bij de PaTz-groepen, MDO’s en scholingen.
Zorgverzekeraars
Bij de oprichting van het TEPZ zijn behalve het Netwerk Palliatieve Zorg Midden- & Zuid-Kennemerland, Amstelland & Meerlanden ook de zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg & Zekerheid nauw betrokken. Het team wordt bekostigd op basis van de TAPA$- prestaties.
In het artikel ‘Transmurale samenwerking in de palliatieve zorg op basis van TAPA$-prestatie-2’ vertellen Simone Koops (voorzitter van de regiegroep Meerlanden van het Netwerk Palliatieve Zorg en tevens directeur-bestuurder van hospice Bardo) en Anouk Baars (strategisch adviseur en coördinator palliatieve zorg bij Zilveren Kruis) over hun rol en hoe dit project in deze regio tot stand is gekomen en is aangepakt.
Samengevat
Wat: Proactieve en vanzelfsprekende brede inzet van palliatieve deskundigheid voor eenieder die dat nodig heeft, op het juiste moment en op de juiste plek. Door middel van consultatie, ondersteuning, professionalisering en brede bevordering van deskundigheid.
Hoe: Een regionaal team van in palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners, transmuraal en multidisciplinair, dat bereikbaar is voor advies aan en ondersteuning van zorgverleners. Zonder de zorg over te nemen.
Waarom: Deskundigheid van zorgverleners en kwaliteit van zorg in de regio op het hoogste niveau brengen en continu blijven verbeteren, zodat iedereen die het nodig heeft passende palliatieve zorg krijgt en niet-passende zorg wordt voorkomen.
Meer informatie: www.palliaweb.nl/nhz/tepz