Meting Welbevinden tijdens Week van de Palliatieve Zorg (12-19 oktober)  
Nieuws5 september 2024
Nieuws

Meting Welbevinden tijdens Week van de Palliatieve Zorg (12-19 oktober)  

Nieuws 5 september 2024

12 tot 19 oktober 2024 is het de Week van de Palliatieve Zorg. In het kader van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) organiseren we in deze week voor de tweede keer de Meting Welbevinden. Tijdens de Meting Welbevinden bevragen we zoveel mogelijk mensen in de palliatieve fase tegelijk over hun mate van (on)welbevinden via het Utrecht Symptoom Dagboek – 4 dimensioneel (USD-4D).   

Waarom een Meting Welbevinden?  

Voor het verbeteren van palliatieve zorg is het belangrijk dat patiënten en hun naasten, als ook professionele en vrijwillige zorgverleners ervaren hoe waardevol het is om te praten over (on)welbevinden op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. Zorgverleners maken tijdens de Meting Welbevinden kennis met het USD-4D als gesprekshulpmiddel, terwijl patiënten en naasten ervaren dat het bespreekbaar maken van klachten en zorgen op deze verschillende dimensies een normaal onderdeel van de zorg kan zijn. Daarnaast zorgt de Meting Welbevinden voor meer kennis over het (on)welbevinden van mensen in de palliatieve fase. Door regelmatig te meten kunnen we meer leren over hoe het met patiënten in de palliatieve fase gaat. De geanonimiseerde data wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek ter verbetering van de palliatieve zorg.   

Hoe gaan we samen meten?    

Tussen 12 en 19 oktober 2024 kunnen patiënten in de palliatieve fase deelnemen via het anoniem invullen van een online of papieren vragenlijst. Het invullen duurt ongeveer 7 minuten. Als patiënten zelf niet in staat zijn om de vragenlijst in te vullen, kunnen naasten of zorgverleners dit doen. 

De vragenlijst bevat vragen over het (on)welbevinden van de patiënt (USD-4D) en algemene vragen over geslacht, leeftijd, de aandoening(en) die bepalend zijn voor de ziekte in de palliatieve fase en de levensverwachting. Het is waardevol om vervolgens met patiënten (en hun) naasten in gesprek te gaan over het ervaren (on)welbevinden. 

Help je mee?   

Heel fijn als jij wilt bijdragen aan dit initiatief. Dit kan op verschillende manieren: 

  • Deel de Meting Welbevinden in jouw netwerk. Gebruik het nieuwsbericht met afbeelding (hier te downloaden op Palliaweb) bijvoorbeeld voor een Linkedin post of in een nieuwsbrief.  

  • Moedig zorgverleners en organisaties aan om mee te doen. Hiervoor is een samenvatting over de Meting Welbevinden op Palliaweb beschikbaar. We organiseren daarnaast deze maand gratis webinars voor zorgverleners over de Meting Welbevinden.  

  • Als zorgverlener kun je tijdens de Week van de Palliatieve Zorg patiënten in de palliatieve fase uitnodigen om deel te nemen. Op Palliaweb is een patiëntenflyer te downloaden. Ook is een zakkaartje voor zorgverleners beschikbaar met informatie over de inzet van het USD-4D en het voeren van het gesprek over het (on)welbevinden.    

Hulp en ondersteuning 

Vanuit het NPPZ II is er praktische en financiële ondersteuning beschikbaar om zorginstellingen en zorgverleners te helpen bij het voorbereiden en uitvoeren van de meting. Het is mogelijk om een vergoeding aan te vragen voor de tijd die aan het meten van welbevinden en daaropvolgende gespreksvoering wordt besteed of voor flexmedewerkers die zorgtaken van zorgverleners overnemen zodat zij tijd hebben voor het uitnodigen van patiënten en het voeren van gesprekken. Ook zijn er (communicatie)materialen beschikbaar en worden er webinars georganiseerd over de Meting Welbevinden en het gebruik van het USD-4D. 

Meer informatie

Op palliaweb.nl/welbevindenmeting staat alle informatie over de meting bij elkaar en zijn diverse materialen te downloaden.  

Heb je vragen en/of ideeën?  

Je kunt contact opnemen via:   

nppzii@pznl.nl  
06 81 343 614 

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 5 september 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.