Nieuwe richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase
Nieuws9 maart 2022
Nieuws

Nieuwe richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase

Nieuws 9 maart 2022

De drie herziene richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase zijn nu beschikbaar. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op knelpunten uit de praktijk en wetenschappelijke literatuur over deze onderwerpen. De multidisciplinaire werkgroep heeft aanbevelingen geformuleerd die aansluiten bij de praktijk. Er is een voorzitter aangesteld voor de drie richtlijnen samen om de gezamenlijke onderdelen af te stemmen met de kartrekkers van de drie afzonderlijke richtlijnen.

Zowel chronische hik als jeuk en overmatig zweten kunnen een grote impact hebben op een patiënt en zijn naasten. Hik kan leiden tot eetproblemen, tot uitdroging, refluxoesofagitis (ontsteking van de slokdarm door opkomend maagzuur), slaapproblemen, uitputting en depressie. Sommige patiënten ervaren jeuk zelfs als erger dan pijn. Overmatig zweten kan de nachtrust verstoren en kan leiden tot problemen met intimiteit en seksualiteit. De afgelopen jaren is de kennis op het gebied van hik, jeuk en zweten toegenomen, reden waarom de richtlijnen op een aantal punten zijn herzien.

Van de kankerpatiënten in de palliatieve fase heeft 1 tot 9% last van (chronische) hik, 10% van jeuk en 14% tot 28% van overmatig zweten.

Evidence based

De herziene richtlijnen geven aanbevelingen voor de begeleiding en behandeling van mensen die last hebben van hik, jeuk en/of overmatig zweten met als doel de kwaliteit van zorg – en daarmee de kwaliteit van leven van patiënten en naasten - te verbeteren. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de vorige versies is dat de richtlijnen nu evidence based zijn opgesteld, door gemandateerde leden uit de relevante verenigingen. De werkgroep die verantwoordelijk is voor de herziening van de drie richtlijnen stond onder leiding van de NIV en bestond verder uit vertegenwoordigers van V&VN Complementaire Zorg, V&VN Palliatieve Zorg, het NHG, de NVDV, de NVMDL en de KNMP.

Belangrijkste veranderingen

De belangrijkste veranderingen in aanbevelingen van de nieuwe richtlijnen zijn:

 • Hik:
  • Nadruk en onderbouwing van frenicusblokkade
  • Keuze uit drie gespecificeerde middelen (medicamenteuze behandeling)
 • Jeuk:
  • Lichttherapie bij de niet-medicamenteuze behandelingen
  • Rifampicine als eerste keuze bij cholestatische jeuk
 • Overmatig zweten:
  • Blokkade ganglion stellatum bij opvliegers
  • Keuze oxybutynine als eerste keus met glycopyrronium als alternatief

Deze richtlijnen staan op Pallialine
 

Naar de richtlijn Hik

Naar de richtlijn Jeuk

Naar de richtlijn Overmatig zweten

 

Thema's Hik, Jeuk en Overmatig zweten op Pallliaweb

Ter gelegenheid van deze lancering zijn op Palliaweb drie nieuwe themapagina's geplaatst: Hik in de palliatieve fase, Jeuk in de palliatieve fase en Overmatig zweten in de palliatieve fase. Hier vind je informatie over onder meer diagnose en behandeling, gebaseerd op de betreffende richtlijnen.  

PalliArts

In de app PalliArts zijn samenvattingen van de richtlijnen te vinden. Op Overpalliatievezorg, de PZNL-website gericht op patiënten en naasten, zijn de patiëntenversies van de richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten te vinden. 

Van deze richtlijnen zullen binnenkort casussen voor gebruik in het onderwijs op Palliaweb beschikbaar komen. 

Voor vragen, neem contact op met:
Cindy van den Berg IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 9 maart 2022
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.