Publicaties

Publicaties

Filteren
Hoofdonderwerpen
Thema's
Publicatietype
Type publicatie
Zorgverleners
Zorgvragers
Chirurgen en palliatief gespecialiseerde collega’s: verenigt u
Publicatie
Chirurgen vragen voor hun ‘uitbehandelde’ patiënten niet vaak advies bij hun palliatief gespecialiseerde collega’s, die op hun beurt niet altijd goed weten wat oncologisch chirurgen te bieden hebben. Dit blijkt uit een casus beschreven in BMJ Supportive & Palliative Care, samengevat voor e-pal.
Communicatie over spirituele zorg
Publicatie
Spirituele zorg is één van de vier dimensies van palliatieve zorg. Zorgverleners realiseren dat voorzien in de spirituele behoeften van patiënten belangrijk is, maar praten er vaak niet over. Ook patiënten verwachten niet dat spirituele zorg onderdeel is van hun zorg. Hoe wordt er eigenlijk over gecommuniceerd?
Communicatie tijdens palliatieve terminale fase in IJsland
Publicatie
In IJsland overlijden palliatieve patiënten vaak bij acute opnames in ziekenhuis of verpleeghuis. Het IJslandse onderzoek 'Communication is more than just a conversation' bekijkt de ervaringen van naasten en communicatie factoren hierbij.
Gespreksmodel: een doel stellen in plaats van een probleem oplossen
Publicatie
In een nieuw gespreksmodel (gemodelleerd uit twee bewezen effectieve modellen), is het uitgangspunt niet zozeer een probleem, maar de doelen van een patiënt. Interessant, misschien niet als vervanging maar als aanvulling op de probleemgerichte gespreksmodellen.
Leidraad proactieve zorgplanning (advance care planning)
Publicatie
De leidraad voor het proces en het uniform vastleggen van proactieve zorgplanning biedt een helder overzicht van stappen om tot individuele behandelwensen en -grenzen te komen. In het bijbehorende digitale invulformulier kunnen deze worden vastgelegd en zo met andere zorgverleners worden gedeeld.
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, jouw nieuws of een tool waar anderen (ook) baat bij kunnen hebben. 'Delen is vermenigvuldigen', zeggen ze wel eens. Maar ook suggesties of klachten over de vindbaarheid van informatie zijn zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.