Oog voor Naasten! (brochure)
- Ontwikkelaar Expertisecentrum Palliatieve Zorg, LUMC
- Soort Brochure of folder
- Gebruiker Basisarts, Diëtisten, Ergotherapeuten, Fysiotherapeuten, Geestelijk verzorgers, Groepsbegeleiders, Helpenden, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
- Versie 2019
- Setting Verpleeghuis, Ziekenhuis
De brochure Zorgen voor een ander begint bij zorgen voor mijzelf is voor iedereen die zorgt voor iemand die ernstig of chronisch ziek is en die in een instelling verblijft, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis. In de brochure staan tips die van belang zijn bij de zorg voor een dierbare. Ook staan er voorbeeldvragen in ter voorbereiding op een gesprek met zorgverleners om goede zorg te krijgen.
De naastenbrochure is onderdeel van de toolkit Oog voor Naasten!. De methode ondersteunt zorgverleners werkzaam in verpleeghuizen en ziekenhuizen systematisch oog te hebben voor naasten van patiënten of bewoners met een levensverkortende aandoening of kwetsbaarheid. Het helpt zorgverleners en zorgteams stap voor stap in het geven van zorg aan naasten voor en na het overlijden van hun dierbare.
De methodiek bevat informatie met hulpmiddelen:
- voor zorgverleners:
- een praktische handreiking Oog voor Naasten!
- een achtergrondbrochure. In deze brochure, die onderdeel is van de Oog voor Naasten-methodiek, staat verdiepende informatie en aanvullende praktische aanwijzingen en tips om aandacht te hebben voor naasten voor en na overlijden van patiënten. Het gaat over de inhoud van de zorg, maar ook voor het samenwerken als team, en het vergroten van kennis en vaardigheden en zelfzorg.
- voor naasten (wordt overhandigd door de zorgverlener):
- de brochure Zorgen voor een ander begint bij zorgen voor mijzelf
- de brochure Bij het sterven van een familielid
- voor gebruik van de methodiek binnen de zorgorganisatie:
- een factsheet voor managers
- een implementatiewerkboek voor teams
- scholingsmateriaal: een handleiding voor het geven van een klinische les en een PowerPointpresentatie klinische les
Inzet hulpmiddel
Goede zorg bieden aan naasten die zorgen voor iemand die ernstig of chronisch ziek is en in een instelling verblijft. Naasten zijn goed geïnformeerd en kunnen bijvoorbeeld het gesprek aangaan met zorgverleners over hun dierbare.
Randvoorwaarden voor implementatie
De hulpmiddelen in de toolkit zijn direct inzetbaar.
Om de Oog voor Naasten-methodiek in de organisatie in te voeren is commitment en tijd vanuit de organisatie nodig. Het wordt aangeraden ambassadeurs aan te stellen die de implementatie begeleiden en medewerkers scholen met hulp van het aangereikte scholingsmateriaal uit de methodiek.