Oog voor Naasten! (brochure)
Hulpmiddel

Oog voor Naasten! (brochure)

  • Ontwikkelaar Expertisecentrum Palliatieve Zorg, LUMC
  • Soort Brochure of folder
  • Gebruiker Basisarts, Diëtisten, Ergotherapeuten, Fysiotherapeuten, Geestelijk verzorgers, Groepsbegeleiders, Helpenden, Kaderartsen, Maatschappelijk werkers, Medisch specialisten, Physician assistants, Praktijkondersteuners, Psychologen, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen, Verzorgenden
  • Versie 2019
  • Doelgroep Naasten | Mantelzorgers
  • Setting Verpleeghuis, Ziekenhuis
Voor vragen, neem contact op met:
Marcella Tam - LUMC LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)
Laatst geactualiseerd: 7 februari 2024

De brochure Zorgen voor een ander begint bij zorgen voor mijzelf is voor iedereen die zorgt voor iemand die ernstig of chronisch ziek is en die in een instelling verblijft, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis. In de brochure staan tips die van belang zijn bij de zorg voor een dierbare. Ook staan er voorbeeldvragen in ter voorbereiding op een gesprek met zorgverleners om goede zorg te krijgen.
 

Naar de brochure


De naastenbrochure is onderdeel van de toolkit Oog voor Naasten!. De methode ondersteunt zorgverleners werkzaam in verpleeghuizen en ziekenhuizen systematisch oog te hebben voor naasten van patiënten of bewoners met een levensverkortende aandoening of kwetsbaarheid. Het helpt zorgverleners en zorgteams stap voor stap in het geven van zorg aan naasten voor en na het overlijden van hun dierbare.  

De methodiek bevat informatie met hulpmiddelen: 

Inzet hulpmiddel

Goede zorg bieden aan naasten die zorgen voor iemand die ernstig of chronisch ziek is en in een instelling verblijft. Naasten zijn goed geïnformeerd en kunnen bijvoorbeeld het gesprek aangaan met zorgverleners over hun dierbare.

Randvoorwaarden voor implementatie 

De hulpmiddelen in de toolkit zijn direct inzetbaar.

Om de Oog voor Naasten-methodiek in de organisatie in te voeren is commitment en tijd vanuit de organisatie nodig. Het wordt aangeraden ambassadeurs aan te stellen die de implementatie begeleiden en medewerkers scholen met hulp van het aangereikte scholingsmateriaal uit de methodiek.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Voor vragen, neem contact op met:
Marcella Tam - LUMC LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)
Laatst geactualiseerd: 7 februari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.