In gesprek over levensvragen - mensen met beginnende dementie (Diamant-model)
Hulpmiddel

In gesprek over levensvragen - mensen met beginnende dementie (Diamant-model)

  • Soort Gesprekswijzer
  • Gebruiker Basisarts, Geestelijk verzorgers, Huisartsen, Kaderartsen, Mantelzorgers, Medisch specialisten, Naasten, Praktijkondersteuners, Specialisten ouderengeneeskunde, Verpleegkundig specialisten, Verpleegkundigen
  • Doelgroep Naasten | Mantelzorgers, Volwassenen | Ouderen
Voor vragen, neem contact op met:
Marc Haufe Universiteit voor Humanistiek
Laatst geactualiseerd: 8 november 2024

De diagnose dementie heeft grote impact op het leven van mensen. Er kunnen allerlei (levens)vragen opkomen. Het boekje In gesprek over levensvragen - het Diamant-model voor mensen met beginnende dementie is bedoeld om na te denken over levensvragen. Dit zijn vragen zoals: Wie ben ik en wat wil ik werkelijk? Wat mag ik hopen voor de toekomst? Hoe vind ik een weg in wat mij overkomt?

Mensen met beginnende dementie en hun naasten kunnen het boekje lezen en er samen over praten. Ook zorgverleners die handvatten willen om het gesprek over levensvragen aan te gaan met patiĆ«nten kunnen het boekje gebruiken. 

Als basis is het Diamant-model gebruikt. Dit is een gespreksmodel dat gebruikt wordt om te praten over levensvragen. 

Inzet hulpmiddel

Het boekje kan gebruikt worden door patiƫnten, naasten en zorgverleners om het gesprek over levensvragen aan te gaan. De Diamant praatkaart kan als apart beeld bij gesprekken op tafel liggen.
 

Download het boekje


Randvoorwaarden voor implementatie

Het boekje is direct inzetbaar.

Licentie

Creative commons: by-nc-sa 

Meer informatie

Dit hulpmiddel is het resultaat van een door ZonMw gefinancierd Palliantieproject. Bekijk ook het interview met de projectleider.

Voor vragen, neem contact op met:
Marc Haufe Universiteit voor Humanistiek
Laatst geactualiseerd: 8 november 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.